Varför kritisera Israel när det är värre i Kina?

israel_sjogransTänk er situatuionen att en skribent skulle skriva en artikel om brott mot mänskliga rättigheter på Cuba och beömtas med argumentet:

”Varför är du orättvis mot Cuba? Varför kritiserar du inte Kina också? Är inte det också en diktatur? Bryter inte Kina också mot de mänskliga rättigheterna? Är du Latinofob?”

Byt ut länderna i exemplet mot valfri stat som bryter mot de mänskliga rättigheterna och exemplet blir absurt. Den som kritiserar Ukraina men inte Zimbabwe skulle alltså ha speciell avsky för Ukraina. Den som kritiserar Zimbabwe utan samtidigt att kritisera Ukraina kan enligt samma logik anklagas för att vara fientligt inställd till afrikaner.

Lyckligtvis används inte denna absurditet til argument så värsta ofta, men det finns ett land där detta argumenet är standard. Den som kritiserar Israel får det alltid slängt i ansiktet. ESC i Malmö sammanfaller med den sorgerns dag som av palestinier kallas Al Nakba – Fördrivningen. När då Malmöbor minns denna dag och bildar opinion bemöts de enligt absurdmallen ovan.

Protester mot Israels behandling av palestinier är helt i sin ordning, men det finns en ensidig fixering vid Israel som stat.
Hur kommer det sig annars att Malmöpolitiker inte även protesterar mot att länder som Vitryssland och Azerbajdzjan deltar? Eller Ukraina för den delen  Sakine Madon i Norran

Malmö kulturnämnds ordförande Daniel Sestrajcic (V) uppmanar till demonstration mot att Israel deltar i Eurovision Song Contest. Det är minst sagt märkligt med tanke på att andra länder som är med i tävlingen, Ukraina, Azerbajdzjan och Vitryssland, brister i demokrati och mänskliga rättigheter, skriver Brith Aspenlind, adjunkt i historia, religion och geografi i Sydsvenskan

Jag frågar mig varför Madon & Aspenlind inte själva arrangerar en manifestation och kröver att Ukraina, Azerbajdzjan och Vitryssland stängs ute.

Alla har rätt till sin uppfattning och Israel får givetvis kritiseras, men kritiken bör ske på samma villkor som för andra länder […]
Flera ledande politiker i Malmö har förklarat att de har som mål att Malmö ska vara en enad stad. Det är en målsättning jag ställer mig bakom. Gör Daniel Sestrajcic också det? Med sina utrikespolitiska aktioner på Malmös gator och torg väljer han, kulturnämndens ordförande, att så split istället för att värna gemenskapen Malmöbor emellan. Det är omdömeslöst och illavarslande för Malmö som enad stad. 
Britt Posner i Sydsvenskan

”Samma villkor som för andra länder”. Vem ska avgöra det? Vem ska godkänna innehållet i talen i grundlagsskyddade demonstrationer? Har Posner tänkt att hon ska göra det? Samma absurda argument återigen.

Dessutom blir jag fundersam över Posners gemensamma demokratisyn. Ska bara de som framför åsikter som delas av alla Malmöbor tillåtas demonstrera under ESC och andra tillfällen?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

6 svar to “Varför kritisera Israel när det är värre i Kina?”

 1. Leif Andersson Says:

  Israel tillhör inte Europa rent geografiskt och bör därför inte vara med av den enkla anledningen.

 2. Bo Widegren Says:

  Vad bra du formulerar dig för att var och en skall förstå detta absurda sätt att resonera. Har själv flera gånger blivit nemött på detta sätt. Mvh Bo

 3. Dan Parks affisch får Malmömoderat att anklaga Vänsterpartist för ”judehat” | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Varför kritisera Israel när det är värre i Kina? […]

 4. Lars Flemström Says:

  Det är ännu värre i Syrien. Det som al Assad-regimen gör mot sitt eget folk, hade han gjort mot de israeliska judarna, om han haft möjlighet. Och det hade han haft om inte Israel hade varit en judisk stat med ett eget försvar. Jag vet inte vilken folkgrupp i Vitryssland som hotas av förintelse, om regimen där faller. Det ställs faktiskt krav på Israels judar som inte ställs på några andra folkslag i världen. Man skulle kunna säga att verkligheten är inte nådig, när Israel kontinuerligt har ställts inför valet att vinna eller försvinna. Om det hade funnits ett tredje och bättre alternativ upp till idealbilden av den rättfärdige martyren, som själv aldrig gör något klandevärt.

  För ett par månader sedan såg jag ett historiskt TV-reportage om ockupationen och bosättningarna på palestinsk mark. Man kan tala om missbruk av ställningen som ockupationsmakt. Ambitionen var från början att upprätthålla de ockuperade territoriernas egna lagar, som i detta fall var det under första världskriget fallna turkiska väldets lagar, d.v.s en annan ockupationsmakts lagar. Enligt de gamla turkiska lagarna, skulle en del av bosättningarna vara lagliga.

  Men saken hade ju faktiskt varit i ett annat läge om ockupationsmakten hade upplåtit allmän mark till jordlösa palestinier. Men nu var det till ockupationsmaktens egna medborgare.

  Fördrivningen av palestinier var en del i en folkomflyttningspolitik, som även omfattade fördrivning av hundratusentals judar från arabländerna. Tvångsförflyttningar var en under mellankrigstiden hårt kritiserad politik, som dock var accepterad av världssamfundet, och slutgiltigt förbjöds av FN 10 december 1948, d.v.s nästan ett år efter fördrivningen av palestinier från det ursrungliga Israel, som utropades 14 maj 1948.

  Den sovjetiska fördrivningen av tyskar frånOstpeussen under början av 1945 var i våldsamhet betydligt värre. Vanliga tyskar fick plikta md sina liv (ty få överlevde den fördrivningen) nazi-regimen våldsdåd i de under kriget ockuperade delarna av Sovjetunionen.

  Som jämförelse.

 5. Står Malmömoderaterna bakom Roslunds judehatsanklagelser mot Sestrajcic? | Röda Berget Says:

  […] Jonas Sjöstedt har bloggat i frågan, Röda Berget, […]

 6. Offrar Malmömoderaterna Carl Axel Roslund? | Röda Berget Says:

  […] Sjöstedt har bloggat i frågan, Röda Berget, Martin […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: