Sverige: Spets eller bakvatten

Jag var på skolriksdagen under veckans två första dagar. För den som undrar är skolriksdagen en 2-dagar megakonferens för skolpolitiker och folk från proffessionen. Arrangör är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Ett par siffror satte sig i mitt huvud.

  • Kina har satt upp ett offentligt mål att 50% av alla ungdomar ska högskoleutbildning
  • Sydkorea har satt upp ett offentligt mål att 80% av alla ungdomar ska ha högskoleutbildning

Dessa båda asiatiska länders målsättningar avseende deras nationers utbildningsnivå säger väldigt mycket på hur de definierar sig själva och vilka mål de har för sina respektive nationer. Kina signalerar att de inte kommer att vara nöjda med att vara världens industri, de vill även ha forskningen och utvecklingen. En annan signbal är att de heller inte är nöjda med att låta utländska bolag äga produkternas varumärken, de vill bygga egna.

Sydkorea å andra sidan signalerar att de i princip struntar i den industriproduktion som inte är väldigt avancerad. De har målet att bli en kunskapsnation. De ska exportera vetande och importera varor. Sverige ska konkurera med Kina och Sydkorea. Hur ser våra målsättningar ut?

Den svenska regeringens målsättning är att år 2020 ska andelen unga utan gymnasiekompetens vara under 10 procent. I dag ligger andelen i Sverige på cirka 8 procent. Den svenska regeringens så kallade målsättning är alltså att andelen unga utan gymnasiekompetens inte behöver minska. Ribban ligger för lågt.

Samma sak gäller den högre utbildningen. Sverige har satt som mål att andelen 30–34-åringar som har minst en tvåårig högre utbildning (högskola eller yrkeshögskola) ska ligga mellan 40 och 45 procent. I dag är andelen 43,4 procent. Sverige har alltså redan uppfyllt sitt mål SvD

Frågan vi alla måste besvara är: ”Vilken typ av nation ska Sverige vara?” Ska vi vara en spetsnation eller ska vi ligga i bakvattnet? De politiska partiernas ambitioner för den framtida svenska utbildningsnivån ger svaret.

Vi kan inte ha lägre ambitioner än Kina såvida vi inte har ambitionen att tillverka enkla lågprisprodukter för den asiatiska marknaden.

Bloggat: Martin Moberg, Jan Andersson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: