Överskottsmål måste bli balansmål

Magdalena_AnderssonMed anledning av Kristina Perssons artikel på SvD Brännåunkt plockade jag fram ett par av de intervjuer jag gjorde under partikongressen. Jag ställde frågan om balansmål vs överskottsmål  till LOs ordförande och Magdalena Andersson och fick intressanta svar.

Intervju med Karl-Petter Thorwaldsson

KPT säger att det är dags att idag börja diskutera när vi ska ersätta överskottsmålet med ett balansmål. Han pratar om ett tidsspann på 5 år, vilket innebär nästa mandatperiod.

Intervju med Magdalena Andersson

Magdalena Andersson är lite mer försiktig, men håller med om att vi inte kan fortsätta betala av på statsskulden tills den är noll.

Intresant är att hon pratar om att lånefinansiera strategiska infrastrukturinvesteringar såsom höghastighetståg och en andra fast förbindelse över Öresund. Det är en annan väg mot samma mål, dvs investeringar för jobb och välfärd.

Lästips: KK i AB

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Överskottsmål måste bli balansmål”

  1. Leif Andersson Says:

    Helt OK enligt min mening att lånefinansiera långsiktiga infrastruktursatsningar eller byggande av bostäder. Dessa bör kunna räknas hem på längre sikt i form av ökad tillväxt. Däremot är det viktigt att statens budget balanseras i övrigt när det gäller de mer kortsiktiga utgifteran.

  2. Högerns rädsla för debatt är skrattretande | Röda Berget Says:

    […] farligt, det är sunt och nödvändigt för all form av utveckling. För övrigt spår jag att överkottsmålet kommer att bytas ut mot ett balansmål under nästa mandatperiod. Detta oavsett vem som […]

  3. Farväl kära överskottsmål – det var kul så länge det varade | Röda Berget Says:

    […] Överskottsmålet har under de senaste åren ifrågasatts av ekonomer och beslutsfattare från höger till vänster. Ann-Mari Pålsson & en panel ekonomer gjorde det 2012, LOs ordförande 2013. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: