Fler svenskar utan gymnasieutbildning – oroande trendbrott

Jag är osäker på om Major Björklund oroas eller inte av dagens besked från Eurostat.

Från 2005 har andelen unga svenskar som har högst en grundskoleutbildning stadigt minskat men under det senaste året har trenden alltså brutits. Dock befinner sig Sverige ännu på rätt sida om EU-målet som är högst 10 procent – 2012 var siffran 7,5 procent, jämfört med 6,5 procent 2010 EU-portalen

Borgerligheten kommer förmodligen dels att skulla på August Palm, dels säga att vissa ungdomar är skoltrötta, men det förändrar inte faktum.

 • Utbildningsnivån i Sverige sjunker.
 • Unga med bara grundskola är i princip rökta på dagens arbetsmarknad
 • Från Björklund är det tyst

Vem förvånas?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Fler svenskar utan gymnasieutbildning – oroande trendbrott”

 1. Jan Says:

  Det i grunden viktiga för samhället och individen är att alla får en yrkesutbildning. Inte hur många som har en gymnasie- eller högskoleexamen. Även om alla hade gymnasieexamen och hälften en högskoleexamen så skulle arbetslösheten ligga på ungefär samma nivå som idag. Utbildningsinflation är kostsam för samhället och löser inte problemet med arbetslösheten. Däremot bidrar den till att skjuta upp arbetslösheten så att du blir arbetslös vid 27 snarare än 17!

  Arbetsgivarn anställer inte folk med bara grundskola. Hade detta hänt under en S-regering hade borgare som du skrikit i högan sky. men nu ska Björklund försvaras till varje pris. /Peter

 2. Jan Says:

  Först och främst tror jag inte att det är en absolut sanning att arbetsgivare inte anställer folk utan gymnasieexamen. Att många arbetsgivare efterfrågar gymnasieexamen beror, förmodligen, på att gymnasiet har blivit gårdagens grundskola d v s nästan alla går gymnasiet. Vad arbetsgivare alltid efterfrågar är emellertid yrkesutbildning. Det som gör att många inte är anställningsbara är dels brist på yrkesutbildning, dels brist på praktik. En gymnasieexamen eller ens en högskoleexamen är inte en automatisk väg till en anställning.

  Någon borgare är jag inte även om du vill kalla mig det. Statsrådet Björklund har jag inte mycket till övers för.

  Frånvaro av gymnasiexamen gör att folk idag sorteras bort. Att diskutera om det är rätt eller fel är meningslöst. /Peter

 3. Jan Says:

  Även om alla hade gymnasieexamen skulle folk sorteras bort. Det är en oerhört kostsam och ur arbetsmarknadssynpunkt fullständigt meningslös åtgärd. Däremot borde staten satsa på korta och effektiva yrkesutbildningar. Det är ju ett faktum att trots hög arbetslöshet så råder även arbetsbrist inom många yrken. Det är, delvis, statens fel och har ingenting med antal gymnasie- eller högskoleexamina att göra.

  Din ståndpunkt är alltså att det inte spelar någon roll för samhället om andelen ungdomar som enbart har grundskola stiger till säg 20%? Att det inte spelar någon roll för dessa 20%? /Peter

 4. Jan Says:

  Just det. Det spelar ingen roll för samhället om 20% av ungdomarna inte har gymnasieexamen. Det är inte examina som är det viktiga utan att folk har arbeten och kan försörja sig själva. Alla arbeten kräver inte akademiska examina. Det som är viktigt är däremot flexibla yrkesutbildningar. Det måste staten satsa på. För den som saknar yrkesutbildning eller praktik (eller har gått arbetslös längre än sex månader) är knappast anställningsbar idag – oavsett examen.

  Det spelar alltså ingen roll för samhället att 20% av de unga inte kan få ett jobb. Tjenixen../Peter

 5. Jan Says:

  Du tycks ha svårt att förstå: Bara för att fler har gymnasie- eller högskoleexamen försvinner inte arbetslösheten. Det finns fler orsaker till arbetslöshet än brist på skolexamina. Arbetsgivare efterfrågar inte högre examina utan folk med adekvat yrkesutbildning. Helst med praktik dessutom. Sambanden mellan utbildning och jobb måste stärkas. Ogenomtänkta utbildningssatsningar är oerhört kostsamma och skjuter i praktiken bara upp arbetslösheten i högre ålder.

  Fakta: Arbetsgivare efterfrågar inte folk med bara grundskola. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: