Stötta kommunals strejk för anständiga löner

Bild 1Kommunal kräver anstämdiga löner. Låt oss vara väldigt klara på den punkten. Vi talar inte om överdädiga löner, inte ens höga löner utan anständiga löner.

Industrins avtal ger 6,8% på tre år. Detta vill SKL ge kommunals medlemmar. Kommunal ställer då kravet om anständiga löner, dvs ett kronpåslag på 1740 per månad över en treårsperiod för de som tjänar under 25000/månad.

Årets avtalsrörelse handlar inte bara om vilka löneökningar som det är rättvist att arbetstagarna i kommuner och landsting får. Den handlar också om vilken kvalitet välfärdstjänsterna ska ha. Allt sämre arbetsvillkor med tuffa arbetstider, obetalda håltimmar och låga löner ger inte de grundförutsättningar som behövs för att göra omvårdnadsjobben till attraktiva yrken. Rådande arbetsvillkor håller i rask takt på att förvandla vårdyrkena till genomgångsjobb med låg status Kommunal

Det är allvarligt när vårdyrken blir ett genomgångsyrke istället för ett yrke dit unga söker sig. Kommunals krav ligger helt i linje med LOs krav och jag finner det glädjande att LO-förbunden ställer sig skuldra vid skuldra med kommunals medlemmar i denna kamp.

Kommunals konfliktåtgärder får stöd av 6F, Fackförbund i samverkan, som består av Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, Målarna och Seko.
I ett gemensamt uttalande skriver de att löneökningar i kronor måste till för att inte ytterligare öka skillnader mellan industriarbetare och undersköterskor. […]
”Det är självklart att det blir mycket mindre än det kronpåslag som medlemmar i mer manligt dominerade yrken får. Det är uppenbart att detta drabbar de med lägst löner”, skriver 6F SvD

Det är beklagligt att SKL, arbetsgivarna, inte inser att anständiga löner är en förutsättning för kvalitet i vård och omsorg.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Stötta kommunals strejk för anständiga löner”

  1. Kommunal blåser till strid | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Andra som skrivit: Peter Johansson […]

  2. Transports krav ligger inom LOs ursprungliga ram | Röda Berget Says:

    […] tolkas av kommunal som minst 1740 kronor i månaden på tre […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: