Borg: Arbetslösheten är inte mitt fel – Jag har inget ansvar!

Vevande BorgRubriken sammanfattar budskapet från Anders Borg när han lägger fram Vårpropositionen, det dokument som kallas ”våp”. Borg ägnar en artikel i DN åt att skylla om omvärlden och sprida floskler som verkar vara sprungna ur Annie Lööfs floskelgenerator.

När andra länder nu tvingas till tuffa nedskärningar för att sanera sina offentliga finanser kan vi stärka Sveriges konkurrenskraft med långsiktigt riktiga åtgärder för att fler ska komma i jobb och för varaktigt högre tillväxt. I ett läge med hög och stigande arbetslöshet och där det samtidigt finns ett stort förtroende för de offentliga finanserna, såväl bland företag och hushåll som på finansmarknaderna, bör finanspolitiken dämpa effekterna på arbetsmarknaden och skapa gynnsamma förutsättningar för att en återhämtning ska komma till stånd och växa sig stark. DN

Kan någon tala om för mig vad ovanstående betyder i klartext.  Enligt DN spår Borg ”att BNP växer med 1,2 procent i år och 2,2 procent nästa år och med 3,6 procent 2015. Arbetslösheten bedöms i år bli 8,3 procent och nästa år 8,4 procent för att sedan sjunka till 8,1 procent 2015”. Å andra sidan är Borgs rykte som prognosmakare inget vidare. I höstas spådde Borg ”att Sveriges ekonomi 2013 växa med 2,7 procent och 2014 med hela 3,7 procent”.

Det är i alla fall klara besked. Arbetslösheten kommer att öka trots de ”långsiktigt riktiga åtgärderna”. Men det är inte Borgs fel, det är omvärldens, eller möjligen oppositionens. Kan också vara en kombination. Oavsett är det inte Anders Borgs fel, han medger inget ansvar för vad som händer under hans tid som statsråd.

Jag är inte säker på om Borg själv anser att han har något ansvar för vad som händer med arbetslösheten. Hans uppgift är att sänka skatten och försöka pressa ner lönerna och sen fär det bli som det blir med arbetslöshet och tillväxt. Hans uppgift är att spå.

Borg spår – Marknaden rår” är en bra sammanfattning av hur Anders Borg ser sin uppgift och sitt ansvar som Sveriges finansminster.

Bloggat: Martin Moberg, Peter Högberg, Ola Möller, Roger Jönsson, Ann Helena Rudberg, Leines blogg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Borg: Arbetslösheten är inte mitt fel – Jag har inget ansvar!”

 1. Om en höstmörk vårbudget | Görans tankar och bagateller Says:

  […] Peter Högberg, Martin Moberg, Roger Jönsson, Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Martin Moberg, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige, Ola Möller, Peter Högberg, Martin Moberg, Yeshiwork Wondmeneh, Camilla […]

 2. ANDERS BORG GÄSTBLOGGAR | KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] Hej, Anders här, fick det här tipset av Fredrik som gästbloggat här tidigare, pratade med KajsaLisa och det var okej, även om hon inte håller med mig om politiken. Däremot uppskattade hon en ledig kväll. […]

 3. Danne Nordling Says:

  Visst är den ökade arbetslösheten Borgs fel men inte på det sätt du tycks tro. Borg har drivit en framgångsrik politik mot bidragstagarna utanför arbetsmarknaden, som minskat antalet sjukskrivna och förtidspensionerade med 4,6 procent av arbetskraften. Det har bidragit till att öka den formellt registrerade arbetslösheten.

  Utan denna utbudsökande politik hade Sverige kunnat ha lika låg arbetslöshet som Österrike. Mer på min blogg:
  http://danne-nordling.blogspot.se/2013/04/sverige-kunde-haft-lagre-arbetsloshet.html

  Så fint att en gammal högerprogandist erkänner att högern eftersträvar hög arbetslöshet- Lättare att hålla löntagarna på mattan då. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: