När tänker Martin Klepke kräva att alla kristna politiker förklarar sin syn på homosexualitet

Martin Klepke på Arbetet gör mig idag för första gången besviken.

Men har Omar Mustafa fortfarande kvar sin inställning till homosexualitet, som han 2010 gav uttryck för i Studio Ett, då som generalsekreterare i organisationen Unga Muslimer:
– Om man lever som muslim och vill leva enligt alla islams regler, då lever man i ett äktenskap som är byggt mellan man och kvinna  Arbetet

Jag betvivlar inte en sekund att citatet är korrekt, men Klepke tar för givet att Mustafa beskriver ”sin inställning”.

När jag studerar meningens uppbyggnad franstår det klart att Mustafa inte beskriver sin syn utan den religösa läran i bokstavstrogen Islam. När sen Klepke ställer kravet att Mustafa ska förklara sin syn på homosexuella får jag uppfattningen att Klepke vet att det är läran, inte den personliga åsikten, som beskrivs.

Islams syn på homosexualitet skiljer sig inte från kristna synen på homsexualitet. I just den frågan går Påven, Irans mullor, USAs kristna höger och rätt många svenska kristna hand i hand. När tänker Klepke avkräva samma besked från uttalat kristna svenska politiker?

Harry Amster gör på SvD Kulturblogg en hisnande kullerbytta

I dag tar Omar Mustafa i en intervju i TT avstånd från antisemitism men slingrar sig däremot påtagligt när han får frågan om han skulle bjuda in dem igen. Han tror nämligen på ”argumentation och dialog”. Med det resonemanget kan han lika bra bjuda in Ku Klux Klan till nästa möte.  SvD

Idag är det i Sverige fler kristna som avvisar Bibelns syn på homosexualitet än som omfamnar den. Hur tror Amster det gick till? Jo, kristna som insåg att den ganla bibliska synen på homosexualitet var fel talade med med sina gammalmodiga trosfränder och övertygade dem att ändra åsikt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

7 svar to “När tänker Martin Klepke kräva att alla kristna politiker förklarar sin syn på homosexualitet”

 1. Finns i nuläget inget skäl för Omar Mustafa att avgå | Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « När tänker Martin Klepke kräva att alla kristna politiker förklarar sin syn på homosexuali… […]

 2. Martin Klepke Says:

  Hej!
  Jag tänker inte kräva att alla kristna politiker redovisar sin syn på homosexualitet.
  Däremot skulle jag kräva exakt samma sak av socialdemokratiska kristna politiker som väljs in i partistyrelsen och som har uttalat att renläriga kristna lever i äktenskap byggda mellan man och kvinna.
  För just detta är den springande punkten. Det finns alltid kristna, muslimer och troende i andra religioner som tolkar sin religion som att det inte går att vara renlärigt troende och samtidigt leva som bejakande homosexuell eller någonting annat som man tolkar in i religionen.
  Den socialdemokratiska hållningen måste vara att principen om alla människors lika värde är överordnat dessa tolkningar, vilken religion det än handlar om.
  Många kan då kritisera att vi ”utifrån” kan kritisera en religions tolkning, kristen, muslimsk eller någon annan, men det är just det vi ska göra.
  Annars kan vi aldrig kritisera tex den katolska kyrkan för dess motstånd mot kondomer eller högkyrkliga svenska präster för deras kvinnoprästmotstånd.
  Det kan säkert finnas kristna (S)-politiker som trots sin politiska övertygelse har mycket diskriminerande åsikter om homosexuella. Men de sitter inte, åtminstone förhoppningsvis inte, i partistyrelsen.
  Men som jag skriver i min ledare, alla har rätt att ändra åsikt.
  Partistyrelsen är ett så viktigt organ så min fråga efter uttalandet i radio 2010 är endast, vilken åsikt har Omar Mustafa i dag?
  Hälsningar!
  Martin Klepke

  Amser du att han uttalar sin personliga åsikt eller beskriver han bara religösa dogmer? Jag är ute efter uttalandets kontext.. /Peter

 3. Ponnyn Says:

  Självklart finns det kristna politiker med unken syn på homoäktenskap. Och att fråga politiker om var olika religioner står i frågan om homosexualitet verkar för övrigt onödigt, när det nu finns religionsexperter som kanske vet bättre. Så Klepke borde istället fråga socialdemokrater om deras personliga syn på – till exmepel – homoäktenskap.

 4. Martin Klepke Says:

  Kontexten var radioprogrammet Kalibers granskning av organisationer som tog emot stöd av Ungdomsstyrelsen och vad de egentligen stod för. Om Omar Mustafa och Unga Muslimer verkligen tog helhjärtat avstånd från homofobi hade det varit ett utmärkt tillfälle att göra det då, men det gjorde man inte – såvida inte programmet Kaliber var kraftigt vinklat.

 5. Leif Andersson Says:

  Minst sagt egendomligt. Svenska politiker kan förskingra miljarder av skattebetalarnas pengar med bara någon liten notis i media. Däremot får minsta tveksamma uttalande eller handling som kan tolkas främlingsfientligt extrem uppmärksamhet.

 6. Lars Flemström Says:

  Det måste finnas nyanser även i fallet Omar Mustafa. Från början handlade det om anklagelser att han medverkat till att låta några inbjudna personer sprida grovt antijudisk propaganda i Sverige. (Hur delaktig var Omar i besluten, och hur mycket visste han?)

  Sedan utvidgades det till eventuellt samröre med ett utländskt politiskt parti (Muslimska brödraskapet i Egypten), som motarbetar kvinnors rättigheter. Det är väl inget systerparti till S i Sverige? Omar verkar ha en del kvar att förklara. Men Peter har möjligen rätt i att det i nuläget inte finns något skäl till att han ska avgå. Jag avvaktar med en egen åsikt i den frågan.

  Men sedan angrips han av Martin Klepke med argument som strider mot en grundläggande mänsklig rättighet – religionsfriheten. Bör då inte även MK avgå? Det står i Bibeln att man ska lyda Gud mer än människor, och det tänker jag göra, när det gäller ateismens mörkermän, som kränker religionsfriheten för kristna, muslimer och judar, m.fl. Så här förhåller det sig:

  Hur kan vi veta att Gud finns, om han inte har meddelat sig med oss människor på något sätt? Och om Gud har meddelat sig med oss människor, måste han väl ha sagt något? Ska vi då inte lyda det som Gud har sagt, eller ska lyda ateister, som vill tämja religionen?

  Som kristen tror jag inte alls att Koranen är given av Gud, men muslimer tror det, och har rätt att tro det. De har enligt vår lagstiftning (svensk och europeisk) rätt att leva enligt Guds bud, men med iakttagande av vad som står i Europakonventionen art. 17: ”Ingenting i denna konvention får tolkas så att det medför en rätt ör någon stat, grupp eller person att bedriva verksamhet eller
  utföra handling som syftar till att utplåna någon av de fri- och
  rättigheter som angetts i konventionen eller till att inskränka dem i
  större utsträckning än vad som där medgetts.”

  Oavsett vad Koranen ”tillåter” så måste muslimer respektera kvinnors rättigheter. Naturligtvis även muslimska kvinnors rättigheter. Men det bör, så vitt jag kan förstå, inte vara något problem. Att något är ”tillåtet” enligt Koranen, betyder ju inte att det är påbjudet, och då bör ju en muslim vara fri att följa lagen i det land som han lever i. Därtill kommer enskilda partiers stadgar, om man vill vara medlem och ha förtroendeuppdrag.

  Omar Mustafa har, som alla andra troende, rätt att tro på sin religions dogmer (=lärosatser). Han har rätt att leva efter och utöva sin religion så länge detta inte strider mot art. 17. Som socialdemokrat ska han dessutom verka för partiets grundvärderingar. Men han har ingen skyldighet att underordna sig diktat från partikamrater som anser sig veta att religiös tro är farlig, Ateisterna må tro att Gud är en konstruktion av den mänskliga hjärnan. Men anser Klepke att han har en bättre hjärna än Omar (muslim) och jag själv (kristen)?

  Om Omar medvetet har medverkat till att sprida hat mot judar, så är det allvarigt. Om han motarbetar muslimska(och andra) kvinnors rättigheter, så är det allvarligt. Men blanda inte in hans tro som en ytterligare belastning.

 7. Nina Says:

  På något vis tror jag att de flesta uppskattar religionsfri politik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: