Inga eftergifter till Nordkorea

Jag läser med stigande oro om NordKoreas allt agressivare ton gentemot sina grannar. Samtidigt förundras jag över Nordkoreas sätt att kommunicera med omvärlden. Å ena sidan hotar de sina grannar med kärnvapen, å andra sidan håller de sig med något som kallas ”Nordkoreas fredskommitte för Asien och Stilla havsområdet” som uppmanar utländska medborgare att lämna Sydkorea. Tror Nordkorea på fullt allvar att omvärlden går på samma manövrar som den egna hårt indoktrinerade befolkningen.

En sak är säker. Inga eftergifter till Nordkorea. Detta lands förvirrade dikatator måste inse att omvärlden tänker visa honom den mängd respekt han förtjänar, dvs noll. Dessutom, om Nordkorea får något varje ¨gång de skramlar vapen kommer de att fortsätta skramla. Ansvaret för att hålla Nordkorea i schack ligger på Kina. Utan Kinas intervention i Koreakriget hade vi inte haft något Nordkorea.

Det är svårt att säga om skramlet kommer att åtföljas av ett anfall. Det vi vet är att beväpnade trupper som står nära varandra kan stressas till att avlossa några salvor och rullar det på. Ett krig kan startas av Nordkoreas dikatator, men det kan lika gärna startas av en nervös löjtnant. Japan gör klokt i att sätta ut luftvärn, Putin gör klokt i att uppmana till lugn.

Vad säger då svenska myndigheter? UD avråder från och med den 5/4 från ”icke nödvändiga resor” till Nordkorea. Carl Bildt avslutar ett blogginlägg 30/3 ”Så det finns all anledning till vaksamhet. Men på detta stadium knappast till alarmism.” Bortsett från det – inget.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Inga eftergifter till Nordkorea”

 1. Michel Edgar (@MichelEdgar1) Says:

  Obama leker med elden:

  ”USA kan bidra til å løse floken ved å sende en utsending til Pyongyang for å møte Kim, slik det ble gjort da Madeleine Albright besøkte Nord-Korea og møtte Kims far i år 2000. Foreløpig ser det dessverre ut til at geopolitiske ambisjoner trumfer fornuften.” ( http://klassekampen.no/61359/article/item/null/kims-trusler )

  Nu har det gått så långt som det har, och det finns all anledning att undra om USA inte ville just detta. Det kan finnas flera orsaker, kanske är det en fråga om att ha uppmärksamheten dit man vill. Kanske det har att göra med Fukushima? Kanske är det som hänt i Fukushima så allvarligt att man ser det fördelaktigt att använda en atombomb eller två?

  Nordkorea har vissa likheter med Japan under 30-talet:

  ”B. R. Myers argues that there is a stark difference between DPRK’s and WPK’s propaganda to the international audience and domestic propaganda.[18] After analyzing the domestic propaganda, he concluded that the WPK is not a far-left or Communist party, but rather a far-right party.[1] Myers holds that the party has a platform of “race-based, paranoid nationalism that has nothing to do with Marxism-Leninism,” making it more comparable to 1930’s Japan than other Eastern-Bloc communist parties.[1] After the release of Myers’ 2009 book The Cleanest Race, his views gained acceptance. Russian historian Andrei Lankov favorably reviewed it as taking a “fresh approach” on North Korea.[21] Christopher Hitchens called the book and the analysis “electrifying” and “finely argued and brilliantly written”.[22]” ( http://en.wikipedia.org/wiki/Workers%27_Party_of_Korea#Political_position )

  Kanske får landet uppleva amerikanska atombomber som Japan på 40-talet?

  Åtminstone verkar det som USA ser fördelar med att leka med elden. Så jag går från att betrakta Obama-administrationen som nedslående till rent ut sagt farlig.

  Om Nordkorea startar ett krig bär de det fulla ansvaret för alla följder. En Kalle-Anka-kommnistregim förtjänar inte att bemötas med respekt. /Peter

 2. Michel Edgar (@MichelEdgar1) Says:

  ”Om Nordkorea startar ett krig bär de det fulla ansvaret för alla följder. En Kalle-Anka-kommunistregim förtjänar inte att bemötas med respekt.”

  Clinton-administrationen hade en mer ansvarig och seriös tillnärmning.

  Nu tror jag alltså att det handlar mycket om spel från Nord-Korea. Men jag tycker Obama-administrationen är oerhört farlig som räknar med det.

  Vevar man med kärnvapen får man räkna med att omvärlden tar det på allvar. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: