Ett annat perspektiv på lärarutbildningen

I spåret av DNs och andra larm artiklar om lärarutbildningen och vem som antas ger Astrid Söderbergh Widding, Rektor vid Stockholms universitet, en mer nyanserad bild. DNs test är att vem som helst kan komma in på lärarutbildningen, men Widding ger som sagt en annan bild.

För den andra gruppen studenter, dem som kommer in på betyg, är bilden den rakt motsatta. Där stiger söktrycket och meritpoängen, inte bara vid Stockholms universitet utan i hela riket. Söktrycket ökade t ex med 21% inför ht 2012 jämfört med året innan. Den terminen krävdes det 14.70 i meritpoäng för att komma in på förskollärarutbildningen, 17.10 för grundlärare F-3 och 14.65 för grundlärare 4-6. För ämneslärare 7-9 i svenska, svenska som andraspråk och engelska krävdes 13.80 och för gymnasiet 19.00 – att jämföra med 16.65 för att komma in på nationalekonomi. Helhetsbilden är alltså en helt annan.  Astrid Söderbergh Widding Blogg

Widdings lösning är att skrota gruppen som antas på högskoleprov helt och hållet, men det är att kasta ut barnet med badvattnet. Det är viktigt att kunna byta bana mitt i livet och många bra lärare är just bra lärare därför att de har mer i bagaget än lärarutbildningen. Högskoleprovsgruppen ska enligt mitt sätt att se det vara kvar, men vi måste se över antagningen.

Widding har dock helt rätt i att lärarutbildningen inte behöver falska larmsignaler. Vad som behövs är en kartläggning och analys av de faktiska problemen och skarpa lösningar.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Ett annat perspektiv på lärarutbildningen”

  1. Max Says:

    Kan det inte vara så att kompetenssänkningen beror dels på bostadssituationen och dels på klimatet på arbetsmarknaden. Det är ex ingen som säger upp sig och byter jobb, och dels ingen som kan för att de inte kan få tag i en bostad. Dessutom kan ökningen av gymnasiekvoten bero på att det är allt vanligare att ungdomar söker sig till universitet/högskola direkt för att de vet att de inte kan få jobb. Jag skulle tro att om vi investerar i studentbostäder ökar också kompetensnivån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: