Framtidskommissionens rapport är politiserad ”business-as-usual”

Reinfeldt_tomtar_pa_loftetIdag kommer alltså den ”berömda” Framtidskommissionens slutrapport, vilket firas av fyra av kommissionärerna i en artikel i SvD. Som synes är borgerlighetens fyra ryttare med i kommissionens ledning för att styra arbetet.

De forskningsbaserade data som tagits fram under framtidskommissionens arbete är en guldgruva, anser Pekka Mellergård, som suttit med i kommissionen. Men slutdokumentet är politiskt färgat, Alliansens analys av vad som behöver göras, anser han.
På miljö- och klimatområdet, som är Mellergårds hjärtefråga, väger tillväxt tyngre än hållbarhet, upplever han.
– Det gör mig bedrövad. Trots tillgången till den absolut bästa forskningen blir slutsatserna fel. Regeringens slutsats är att vi inte kan göra något själva, utan måste invänta internationella avtal, säger Pekka Mellergård.
Han beskriver diskussionerna på Rosenbad med framtidskommissionen, de fyra partiledarna och forskarna som allvarliga och seriösa, ja, emellanåt nästan som existentiella ögonblick.
– Jag trodde att den insikten skulle prägla slutdokumentet. I stället blir det business-as-usual, säger Mellergård.  AB

Mellergård skriver en längre artikel i Sydsvenskan. Jag rekommderar att ni läser den och ger ett stilla smakprov.

Framtidskommissionen möttes första gången i december 2011 i ett hörnrum högst upp i regeringskansliet Rosenbad. En av världens ledande klimatexperter höll ett inledningsanförande om scenarier i det globala klimatarbetet. När han var klar var det tyst i rummet och utsikten över centrala Stockholm kändes inte längre lika magnifik.
Efter en stund bröt statsministern tystnaden och sade: Vad f-n kan man göra, egentligen? Kommissionens slutdiskussion och formuleringarna i slutrapporten visar att den uppgivenheten i stor utsträckning kvarstår. Landets regering tycks inte vara beredd att axla det ansvar som situationen kräver. SDS

Birger Schlaug meddelar det som partiledarna glömde nämna – ”Johan Rockström och Pekka Mellergård – att de inte hade skrivit på slutdokumentet om de hade tillfrågats”.

Jag kommer osökt att tänka på den Malmökommission som nyligen presenterade sin rapport. I den kommissionen fanns inga politiker representerade ev den enkla orsaken att Malmökommissionen skulle ha en frihet att jobba och komma med slutsatser och förslag utan att behöva bry sig om politiska agendor. Ni hittar kommissionärer och rådgivare här. Kommunen gav ett uppdrag, fomulerade direktiv och drog sig sen tillbaka för att invänta resultatet. Kommissionens roll blandades aldrig ihop med politikernas.

Reinfeldts Framtidskommission var från dag 1 en politiserad skapelse avsedd att stärka borgerlighetens egen agenda och producera en slutrapport som avspeglade regeringens politik. Malmökommissionen jobbade självständigt, leverade en rapport med orden ”Vi har gjort vårt – gör vad ni vill med det”.

Så borde även Reinfeldt jobbat…

Bloggat: Peter Högberg, Martin Moberg, Sten Nordin hyllningsbloggar, ASPO Sverige, Alliansfritt Sverige

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Framtidskommissionens rapport är politiserad ”business-as-usual””

  1. Ett Verkligt El-uppror behövs – Kasta ut Axelmakterna! | Nemokrati Says:

    […] Soldatmammans värld – Alliansens blå dunster är för magstarka, Röda Berget – Framtidskommissionens rapport är politiserad business as usual, Lasses blogg – Amöbor delar sig också, Kommunisternas blogg – Bortom verkligheten, […]

  2. Regeringen klarar inte samhällsutmaningarna [UPPDATERAt] | Högbergs Tankar Says:

    […] mm: DN, Ab, Peter Johansson.Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: