8 dagar till #skongress – Ekonomisk politik

skongressDet första politiska området som behandlas på kongressen är den ekonomiska politiken. Motioner och utlåtanden finns i häfte A – Ekonomin växer när människor växer. Jag kommer att peka på några intressanta punkter.

”Full sysselsättning är målet för Socialdemokraternas ekonomiska politik” lyder första raden. Jag gläds åt detta klarspråk. Än mer gläds jag åt definitionen. ”Full sysselsättning råder när alla som vill och kan arbeta hittar ett jobb inom rimlig tid.” Enligt moderaterna kan det råda full sysselsättning när vi har 10% arbetslöshet. Det får inte råda något tvivel om var proriteringen för den ekonomiska politiken finns. Full sysselättning är målet. Arbetslösheten skall avskaffas.

Riksbankens inflationspolitik kommer i detta sammanhamng att bli ett hett ämne. Vissa debattörer kommer med rätta att ifrågasätta Riksbankens prioriteringar ifråga om infaltionsmålet. Infaltionsmålet är satt till 2%, Riksbanken har tolkat det som högst 2%, vilket ur ett sysselsättningspolitiskt perspektiv är djupt olyckligt. Väldigt få kommer att ifrågasätta riksbankens oberoende, däremot kommer desto fler ifrågasätta riksbankens rätt att obstruera de folkvaldas mål.

Detsamma gäller för det finanspolitiska ramverket(FPR). FPR skapades av Göran Persson, viktigt att påpeka är att moderaterna var emot. Motivet för att skapa FPR var att sanera Sveriges ekonomi och betala ner statsskulden. Av den orsaken byggdes ett överskottsmål på 2% in i systemet.Idag är statsskulden på sådana nivåer att så gott som alla ekónomer anser att överskottsmålet på 2% ska bytas mot ett balansmål.

Jag är helt övertygad om att många ombud kommer att yrka på just den justeringen i FPR. Byt ut överskottsmålet mot ett balansmål.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: