9 dagar till #skongress – Mediedramaturgin stavas ”Rosornas krig”

skongressEn lika återkommande som förutsägbar del av uppladdningen inför en socialdemokratisk partikongress är mediedramaturgin. Ur ett medialt perspektiv finns bara två lägen:

  1. Rosornas krig kallar media ett tillstånd när debatten är livlig och olika åsikter bryts mot varandra. Enligt media är det ett tecken på kommande partisplittring och internt kaos. Det är med amdra ord ett negativt tillstånd.
  2. Toppstyrt och passivt kallar medierna ett tillstånd när partiet är relativt överens om tingens ordning. Enligt media är det ett tecken på att partiets karaktär av folkrörelse är på väg bort, den interna idéutvecklingen har ersatts av PR-byråer och allt som finns kvar är ett tynande dösdömt parti. Det är med andra ord ett negativt tillstånd.

Debatt är illa och enighet är även det illa. Jag förundras ofta över medielogiken och förvånas över att murvlarna inte inser roten till journalistföraktet.

Idag ser vi exempel på detta i Aftonbladet. Kongressen blir Löfvens stora test, skriver de. Underförstått hotar kaos och kalabalik om nu partiledningen skulle få pisk på några punkter, men skulle dey vara så att PS vinner omröstningarna träder punkt 2 ovan in med automatik.

DN har en rolig artikel inne också. Enligt DN tvingades Mona Sahlin avgå utifrån sakpolitiska skäl, vi andra vet att valförlusten 2010 var skälet. Har man Stefan Stern som primär källa kan det bli på det viset. Fel alltså.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: