13 dagar till #skongress – LO

skongressLO, Landsorganisationen, är trots att de bara har 14 medlemmmar en maktfaktor i det svenska samhället. Vad har då LO för roll att spela vid den socialdemokratiska partikongressen?

En sak är viktig att slå fast från början. LO som organisation har ingen formell makt i det socialdemokratiska partiet. LO som organisation har ingen rätt att vare sig motionera eller nominera till partikongressen. Det finns heller ingen plats som är formellt vikt för LOs ordförande i vare sig verkställande utskottet eller partistyrelsen.

LO har sålunda ingen formell makt inom det socialdemokratiska partiet, vilket inte är samma sak som att LO saknar inflytande. Hur ser då LOs påverkansmöjligheter ut?

Klassisk opinionsbildning är den väg LO delar med många andra. Deltagande i debatter & seminarier, kampanjer, forskningsrapporter och klassiskt lobbyarbete är några exempel på arbetsmetoder.

LOs inflytande sker främst indirekt via de individer som både är aktiva medlemmar i ett LO-förbund och samtidigt är aktiva socialdemokrater. Många av dem har valt att organisera sig i socialdemokratiska föreningar avsedda för medlemmar i ett specifikt fackförbund. Från dessa föreningar kommer många av de motioner som ska behandlas på kongressen, samt en del av ombuden.

Media och politiska motståndare målar gärna upp en bild av ett LO som kan kommendera det socialdemokrateiska partiet, men så ser relationen inte ut idag, och den såg heller inte ut så igår. LO och Socialdemokraterna har en gemensam historia, i begynnelsen var vi i praktiken samma organisation. Idag är vi två organisationer som förenas av historiska band och en samsyn på samhälle och människa, men vi har olika roller att spela i det svenska samhället.

Är S och LO alltid överens? Nej, men det är fruktbara motsättningar. De stundtals hårda diskussionerna mellan S och LO är något som för utvecklingen framåt. Det är endast när olika åsikter bryts i öppen debatt ny förståelse och nya idéer kan skapas.

På den kongress som inleds om mindre än två veckor kommer LO att tillsammans med SSU söka påverka kongressen att besluta om en 90-dagarsgräns för arbetslösa ungdomar- LO kommer troligen även att lobba i frågan om vinster i välfärden. Många ombud med medlemskap i ett LO-förbund kommer att prata i frågor som rör arbetsmiljö, arbetstider och fackliga rättigheter, andra kommer att agera i frågor som inte har någon koppling till deras jobb eller fackliga tillhörighet.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “13 dagar till #skongress – LO”

 1. Dangerous Beans Says:

  Ha ha! Jag trodde först att det stod ”framskrittspartiet” på loggan!

 2. Gydvan Says:

  Det var väl fackföreningsrörelsen som var med och bildade SAP från början då de fackliga representanterna insåg att dåvarande politiker inte brydde sig om arbetarklassen/lågavlönade (precis som idag)?
  Därmed finns det en samsyn mellan SAP och LO som är till fördel för alla parter.
  Men bägge organisationerna är fristående från varandra.
  Inte mer konstigt än att många från näringslivet engagerar sig i M och därmed får näringslivet ett inflytande där.

  LO kan ju inte stödja något av allianspartierna då det är väldigt tydligt att de inte prioriterar

  Den tidiga fackföreningsrörelsen var mycket riktigt inblandat i bildandet, men själva LO bildades efter S. De två viktigste frågorna på den tiden var rösträtt och 8 timmars arbetsdag. Arbetarna organiserade sig för att vinna rätten att själva få välja sina företrädare, dvs göra Sverieg till en demokrati. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: