Käre Hultqvist – Skärp dig och kräv asyl för tolkarna!

Jag ser i DN att min kamrat och namne Peter Hultqvist har hamnat inte så lite fel i frågan om de afghanska tolkarna. Hultqvist konstaterar att Sverige har ett ansvar, men han drar inte konsekvenserna av sina lutsats.

– Jag är inte beredd att idag säga att tolkarna automatiskt ska få asyl. Det finns mycket annat vi kan göra innan vi når den punkten, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.
Hultqvist anser att Sverige har ett stort ansvar för den personal man anlitat och att saken måste ”hanteras varsamt”.
– Man måste gå igenom varje enskild person och se vad som behöver göras i varje fall. Det kan finnas många lösningar på plats. Det kan finnas andra arbeten, det kan handla om att flytta inom landet.
– När man sedan har gått igenom alltihopa så får vi se hur vi ska lösa ut de som är kvar och kanske har en starkare hotbild än andra. Hur det ska ske får man ta ställning till i ett senare läge, säger Hultqvist DN

Hultqvist resonerar ack så logiskt och ack så korrekt, men samtidigt ack så fel. De tolkar som jobbat åt den svenska miltären betraktas av många afganer som förrädare som hjälpt en ockupationsmakt. Om någon undrar vad som händer med såna när ockupationsmaktens skydd är borta är det bara att öppna en historiebok.

Jag vill påpeka för min gamle kamrat Hultis att det inte är en skam att ändra åsikt när man har hamnat fel. Det är i själva verket både smart, rätt och modigt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

 

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “Käre Hultqvist – Skärp dig och kräv asyl för tolkarna!”

 1. Lars Flemström Says:

  En fråga bara. Är det verkligen nödvändigt att ge dom här tolkarna asyl för att de ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige? Finns det ingenting som heter arbetskraftsinvandring? Försvaret ska visserligen minska antalet civilanställda. Men några till kan man väl klämma in, även om de får andra arbetsuppgifter än som just tolkar?

 2. Redan det romerska imperiet. | PeoWagstrom's Weblog Says:

  […] Vi kan gott lära oss av romarna i den här frågan och som Röda Berget skriver skärpa oss. […]

 3. Jalla ALLA 21 mars – KRÄV Ja till förbud mot skiffergasutvinning och uranbrytning | Nemokrati Says:

  […] tankar, Annarkia, Norah4you’s Weblog, Röda Berget, Röda Malmö, Staffan Danielsson, Jens tyckerier, Mitt i steget, Johan…, Kildén & […]

 4. Lars Flemström Says:

  Dessa personer har alltså haft statliga svenska anställningar, och då ska de inte kickas ut, när nuvarande arbetsuppgifter i Afghanistan upphör. De ska inte alls behöva visa för svenska migrationsmyndigheter att de har ett skyddsbehov, för att uppehållstillstånd i Sverige. De ska ha nya arbetsuppgifter för samma arbetsgivare, men i Sverige. Och ska alltså behandlas som arbetskraftinvandrare. Kan ett intyg från Skogsnicke godtas som inrese-dokument, så borde väl ett intyg från Sveriges ÖB också godtas. Det är väl i första hand han, i egenskap av arbetsgivare, som bär ansvaret för att de får nya arbetsuppgifter – i Sverige. Det är skamligt att en statlig svensk arbetsgivares personal ska behöva ansöka om flyktingstatus, för att komma hit. Det enda de ska behöva göra är att tacka ja till fortsatt anställning hos samma arbetsgivare.

 5. Sluta hatta Hultqvist – bli varmhamrad | Röda Berget Says:

  […] jag skrev igår är PH ack så korrekt, men han borde inse att vi har en exceptionell situation som kräver en snabb lösning. Hultqvist […]

 6. Lars Flemström Says:

  Jag har först nu läst vad som skrivits i media. Och tycker att försvarssutskottets ordförande Gunnar Axén (m) har den hittills bästa lösningen, vilket måste erkännas:

  – Om Försvarsmakten anser att de här personerna har ett skyddsbehov kan den ju lösa detta på egen hand genom att anställa dem. Då kan de komma till Sverige som arbetskraftsinvandrare och har efter fyra år möjlighet att få permanent uppehållstillstånd, säger Axén.

  Det enda felet med Axéns resonemang är att de ska vänta i fyra år på att få permanent upphållstillstånd. Det ska de få i samma stund som de sätter sin fot på svensk mark, även om de säger nej till erbjudandet om fortsatt anställning (som alltså ska vara en självklarhet) i den svenska försvarsmakten. De ska ha rätt att ta jobb hos vilken svensk arbetsgivare som helst. Men alltså vara garanterade jobb i Försvarsmakten.

  Annars hamnar man i samma konstiga resonemang, som Peter Hultqvist (som jag annars uppskattar mycket):

  – Man måste gå igenom varje enskild person och se vad som behöver göras i varje fall. Det kan finnas många lösningar på plats. Det kan finnas andra arbeten, det kan handla om att flytta inom landet.När man sedan har gått igenom alltihopa så får vi se hur vi ska lösa ut de som är kvar och kanske har en starkare hotbild än andra. Hur det ska ske får man ta ställning till i ett senare läge, säger Hultqvist.

  Det finns en hotbild mot hela den afghanska befolkningen. (Och för den delen även mot hela den svenska befolkningen.) Detta är en sak som aldlrig sägs i den förljugna svenska flyktingdebatten, där Mp steg för steg utan att redovisa slutmålet försöker införa en helt fri invandring. Vi kan givetvis inte erbjuda skydd åt Afghanistans 30 miljoner invånare i Sverige, utan vi måste ha en reglerad invandring av flyktingar.

  Om arbetskraftinvandring verkligen behövs för att tillgodose något personalbehov i Sverige, så ska det i första hand ske genom flyktinginvandringen, d.v.s att personalrekrytering i första hand ska ske genom rekrytering inom Sverige, bland flyktinginvandrare och andra. Endast om detta misslyckas ska rekrytering ske utomlands.

  Men en specialregel måste finnas för personer, som har varit anställda hos svenska arbetsgivare utomlands, och då i synnerhet den svenska Försvarsmakten. De ska ha förtur till lediga jobb i Sverige, men även ha rätt att ta jobb hos andra arbetsgivare. Deras rätt till uppehålls- och arbetstillstånd ska vara ovillkorad.

  Om de i stället ska behandlas som flyktinginvandrare, så kräver likheten inför lagen att även alla andra med samma grad av skyddsbehov (även om det inte är särskilt stort) ska ha rätt till asyl i Sverige. Och i så fall har vi inte längre än reglerad invandring, utan i praktiken fri invandring.

 7. Om de afghanska tolkarna | Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peo Wågström, Peter Högberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Johansson, Martin […]

 8. Benfotingar kan inte ringla – Ur ormens minne | Kungabloggen Says:

  […] just nurå? Alla hänger i samma rep efter samma bil och bara hänger med. Fattar du liksom tolkar […]

 9. Kungabloggen Says:

  […] just nurå? Alla hänger i samma rep efter samma bil och bara hänger med. Fattar du liksom tolkar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: