15 dagar till #skongress – sidoorganisationerna

skongressSocialdemokraterna är en komplex organisation. Förutom själva partiet finns även sidoorganisationer som inte formellt är en del av själva partiet, men ändå har inflytande. Detta gäller speciellt på lokal nivå där de en del av det vi kallar Arbetarekommuner. Sidoorganisationerna har inga egna ombud på kongressen, men många av ombuden är medlemmar i någon av sidoorganisationerna. Vilka är då dessa organisationer?

 • SSU – Ungdomsförbundet
 • S-studenter – Studentförbund
 • S-Kvinnor – Kvinnoförbund
 • Tro och Solidaritet – Troende Socialdemokrater

Folk utanför S frågar ofta varför vi har dessa organisationer. Svaret är enkelt. De finns därför att deras medlemmar önskar att de finns. Grundprincipen i en folkrörelse är att människor organiserar sig utifrån egna önskemål. Egentligen rätt enkelt. Till dem som säger att de inte har inflytande eller anser att de är meningslösa brukar jag framhålla att utan dem skulle Sverige förmodligen skaffat kärnvapen på 50-talet.

Inför varje kongress väljer sidoorganisationer ofta ut några frågor de vill ha genonslag för och bildar sedan opinion externt och internt för att uppnå sina politiska mål.

I år är SSU på hugget och driver rätt framgångsrikt ett krav på att arbetslös ungdomar ska arbete, praktik eller utbildning inom 90 dagar. Flera partisdistrikt, bland annat Skjåne, stöttas SSUs krav. Min bedömning är att partistyrelsen kommer att räkna rösterna och utan större sorg krypa till korset.

S-kvinnor driver frågan om föräldraförsäkring och jag tror även de har goda förutsättningar att nå framgångar.

Tro och solidaritet är aktiva í frågan om välfärden och det är ingen högoddsare att tippa att det kommet vara på huggetr i frågor om vapenexport och migrationspolitik.

S-studenter anser att Sverige inte ska ta avgifter av utländska studenter. De har också startat en kongressblogg där intresserade kan delta i debatten.

Opnionsbildningen från sidoorganisationerna kommer att bli intensivare ju närmare kongressen vi kommer, vilket är precis som det ska vara.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “15 dagar till #skongress – sidoorganisationerna”

 1. lenasommestad Says:

  Så glad jag blir att du skriver om sidoorganisationerna och deras betydelse. Arbetarrörelsens styrka har alltid varit dess många grenar. Sidoorganisationerna mobiliserar och driver debatt på ett annat sätt än moderpartiet!

  Tack för de orden, de värmer. /Peter

 2. 13 dagar till #skongress – LO | Röda Berget Says:

  […] den kongress som inleds om mindre än två veckor kommer LO att tillsammans med SSU söka påverka kongressen att besluta om en 90-dagarsgräns för arbetslösa ungdomar- LO kommer […]

 3. 7 dagar till #skongres – Redaktionsutskottet | Röda Berget Says:

  […] RU är den typen av okänd storhet som gör att man inte bara kan räkna hur många ombud som stöder en viss fråga. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: