Socialdemokraterna dumpar integrationspolitiken

löfvenDen nuvarande posten som integrationsminsiter har gått från titeln invandrarminister via migrationsminister(?) till att handla om integration. Jag ör inte helt säker på om namnbytet motiveras av förändringar i arbetsuppgifterna eller den politiska vokabulären. Nu vill den socialdemokratiska partistyrelsen inte bara dumpa integrationsministern utan hela begreppet integrationspolitik.

Och man vill kassera hela det politiska begreppet integration.
”Integrationspolitikens främsta brist är föreställningen om att det skulle finnas olika homogena grupper – etniciteter – i samhället som skiljer sig från varandra”, står det i motionen. Gruppindelningen riskerar att ”spä på diskriminering samt rasism och kränka den enskilda människans rätt att identifiera sig själv”. Och en särskild integrationspolitik döljer att de egentliga problemen är klasskillnader.
SvD Ur en motion till S-kongressen

De som inte sett spår av förnyelse i den föreslagna S-politiken har fått ett rejält mothugg. Jag gillar verkligen anslaget med att inte se grundproblemet i ”vi” och ”dom”, att komma bort från en artificiell gruppindelning av människor.

Det handlar mycket riktigt om klass, det handlar om utbildning, jobb och bostad, men det handlar även om ren och skär rasism. När arbetsgivare och bostadsbolagväljer bort folk pga religion, hudfärg eller efternamn måste vi kalla det för dess rätta namn.

När invandrarministern tranfomerades till integrationsminister blev även uppdraget ogörligt. Invandrarminsitern hade ett klarare avgränsat uppdrag och eget departement. Ullenhag har ett grunduppdrag som sträcker sig över hela det politiska fältet utan att ha några befogenheter.

Utmaningen ligger i att synliggöra och koordinera politiken. Koordinationen kan göras genom statsrådsberedningen, men utan en särskild minister måste Statsministern bära frågan om allas del i det svenska samhället.

Det kommer att bli en intressant debatt inför, på och efter kongressen. Förändring av det politiska landskapet förutspås.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Socialdemokraterna dumpar integrationspolitiken”

  1. Integration är en fråga som ska genomsyra alla politikområden | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Andra som skrivit: Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: