Malmökommissionens rapport angår hela Sverige

slutrapport+framsidaI slutet av förra veckan överlämnade Malmökommissionen sin slutrapport till kommunen och avslutade därmed sitt 2-åriga uppdrag.

Malmökommissionens uppdrag är att ta fram ett vetenskapligt underlag som bas för hur hälsan ska kunna förbättras för alla Malmöbor, särskilt för de mest utsatta. Uppdraget innebär att ta sig an en komplex problematik som kräver långsiktiga strategiska beslut och åtgärder. Hela livsloppet ska beaktas. Malmö kommun

Kommissionen har bestått av 14 personer, samt ett sekreteriat. Inga politiker har ingått i gruppen. Den som är intresserad av vilka, hittar dem här. Malmökommissionen är vad de själva vet den första kommission som tagit detta helhetsgrepp på en så pass liten befolkningsgrupp som en stad. Trots det är Malmökommissionens rapport en viktig läsning för på politiker och tjänstemän på alla nivåer i Sverige. Jag känner en viss stolthet att just den Rödgröna majoriteten i Malmö tagit detta initativ. Vi går i täten, vi tar ledningen och vi har modet att offentligt låta en oberoende grupp granska oss själva i offentlighetens ljus. Kommissionens sammanfattning innehåller c:a 70 skarpa förslag, ni kan ladda ner den här.

Jag kommer att skriva fler om Malmökommissionens arbete, jag kommer idag att fokusera på två punkter. Kommissionens uppdrag utgick från ett folkhälsoperspektiv, eftersom hälsa genomsyrar hela samhället och olika socioekonomiska faktorer påverkar hälsa och livslängd.

Malmokommissionen_moral

Ovanstående är ett av fem etiska imperativ som varit vägledande för kommissionens arbete. För mig som socialdemokrat är det ett imperativ jag kan omfamna eftersom jämlikhet finns kärnan av socialdemokratisk ideologi.

De konkreta förslagen är många och sträcker över många olika områden. Vissa beslut är av den arten att de måste tas på nationell eller regional nivå. Vissa förslag är dyra, andra kostar mindre. Det mest intressanta tanken är den om ”Sociala investeringar”. Kommissionen frågar sig varför förebyggande arbete betraktas som en kostnad när alla vet att insatsen sparar pengar på sikt.

Problemet är tidsaspekten och stuprörstänkande i budgetarbetet. Enskilda beslutsfattare och tjänstemän i kommuner, stat och landting/regioner måste sluta att snävt se sitt eget lilla budgetstuprör och våga se helheten över ett längre tidsperspektiv än ett år. Det är ingen ny tanke, men det är dags att damma av den och gå från ord till handling.

Den som vill läsa hela rapporten kan ladda ner den här. På kommissions hemsida finns ytterligare material att hämta.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: