Svenskt näringsliv vill kunna göra som Dole – stämma sina kritiker

Bananer_BB_11När Dole stämde dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för filmen Bananas tänkte jag i mitt stilla sinne – ”Bara i USA”. När jag inser att Svenskt Näringsliv vill ha möjligheten att stämma sina kritiker blir jag inte helt förvånad.

I dag är det olagligt att förtala personer men inte företag. Tommy Svensson tycker därför att lagstiftningen ska ändras och att det inte ska vara tillåtet att förtala företag DN

Vad är det Svenskt Näringsliv vill kunna stämma? Är det skriverier om Lundin Oli? Är det reportage om H6Ms leverantörer eller är det kanske leksaksinportörer som inte gillar reportage från kinesiska industrier. Tommy Svenssons uttalande i AB gör ingen klokare.

Tommy Svensson, säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv, säger till tidningen att det finns flera exempel på ”hat och hot” mot företag som det inte går att ingripa mot.

Det låter märkligt. Hot är alltid olagligt, ska alltid anmälas och alltid utredas. Hat är nåt annat, men frågan är hur Svensk Näringsliv definierar begreppet. De ger inga exempel, så läsaren får spekulera fritt: Avslöjandena om Carema, är det exempel på förtal? Hennes & Mauritz slavlöner i Kambodja och Vattenfalls huvudlösa affärer – ska det klassas som hat? AB

Svenskt Näringsliv avslöjar sin demokratisyn och den är inte vacker. De vill kunna tysta obekväma skriverier genom att stämma för förtal. Tänk om Carema hade haft den möjligheten. Fredrik Strage skriver att ”Utspelet kastar ett löjets skimmer över Svenskt Näringsliv” och han har rätt.

Bild: Foto Anna Svensson, Källa WG Film

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: