700 i månaden för lågavlönade är värt att strejka för

Bild 1Avtalsrörelsen går nu igång på allvar och med det kommer gnället från arbetsgivarhåll.  Byggnads ställer fullt rimliga krav för att öka säkerheten på sveriges byggen. I grunden handlar det om att få ner antalet dödsfall.

I stället är det enligt Byggnads säkerheten på jobbet för byggnadsarbetarna och ordning och reda i byggbranschen som står högst på dagordningen.

Enligt Byggnads är lösningen på båda problemen att få bort de långa kedjorna av underentreprenörer som finns på byggen.

Det borde vara en fullständigt självklar sak att ställa upp på kravet om att huvudentreprenören också ska ha ansvar för att underentreprenörerna följer kollektivavtalen och de villkor som gäller på arbetsplatsen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. SvD

Parterna har förhandlat i en månad utan att arbetsgivarna lyssnat på det naturliga kravet att slippa dö på jobbet. Att Byggnads i det läget varslar om konflikt är inte bara naturligt, det är även en mänsklig rättighet och en självklar del av den svenska förhandlingsmodellen. Det får Anders Edholm, verksam på Svenskt Näringsliv, att gå taket på Twitter. Han har inte så stor koll, han Edholm.

Även IF Metall är mitt i sina förhandlingar. LOs satsning på lågavlönade verkar bli en stöttesten.

Men den största knäckfrågan är IF Metalls krav på att löneökningen för alla som tjänar under 25 000 kronor i månaden ska ske i form av ett krontalspåslag på 700 kronor i månaden.

Det säger arbetsgivarna blankt nej till. Häromdagen gick alla tunga förbund inom Svenskt Näringsliv ut och markerade gemensamt sitt motstånd till ett krontalspåslag, som skulle ge större löneökningar i procent till alla lågavlönade. SvD

Märkligt att inte Edholm lägger märke till att den typen av absoluta nej till krav ställda av ett enigt LO är en väg som leder spikrakt till en storkonfliktmpå svensk arbetsmarknad. För 700 kronor mer i månaden till lågavlönade stänger jag gärna Sverige en vecka eller två. Det gör knappst en repa i LO-förbundens konfliktfonder.

Bring it on!

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “700 i månaden för lågavlönade är värt att strejka för”

  1. Stig Palm Says:

    700 låter mjäkigt. Slå till med en tusenlapp jämnt!

  2. En strejk om säkerheten på jobbet för byggnadsarbetarna | Görans tankar och bagateller Says:

    […] Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: