Where have all the hästar gone..?

lillagubbenJag frågar mig hur många hästar det egentligen finns kvar. Efter larmet om hästkött i lasagne har det mesta visat sig innehålla hästkött. Senaste larmet kommer från Dafgårds

I går berättade vi att Dafgårds egna prover varit negativa, men nu har det kommit ytterligare svar på stickprover som visar en halt av hästkött på mellan en och tio procent

Företaget Dafgård, som bland annat levererar Ikeas köttbullar, har tidigare sagt att de tror att ”kriminella handlingar” ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött. SR

Innehåller allt hästkött? Hur mycket hästkött finns egentligen i omlopp. Om jag skulle köpa hästkött, kan jag vara säker på att det verkligen är häst och inte ko? De 69 stulna korna kanske svartslaktades och såldes som hästkött påd en svarta hästköttmarknaden.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Where have all the hästar gone..?”

 1. Håkan Larsson Says:

  Har man följt rörelsen för ren mat under de senaste trettio åren, är hästköttsproblemet ingen överraskning.
  Bortser man från de religiösa, etiska eller moraliska problemen med en köttdiet var det från början väl känt att vegetabilier var mycket svårare att förfalska än kött. Det var helt enkelt kemiskt säkrare att inte äta kött. Då fanns t.ex. inte dagens enorma problem med GMO.
  I och med KRAV, den enda någorlunda säkra livsmedelsmärkningen, blev det lättare att veta att märkningen motsvarade förpackningens innehåll.
  Även i Sverige har vi periodvis ätit stora mängder häst, som t.ex. efter Andra Världskriget, då de hästar som på grund av drivmedelsransoneringen hade ersatt bilarna hamnade i charkuteridiskarna.
  Nu sönderfaller problemet i två delar.
  Dels är förpackningarna märkta på ett avsiktligt vilseledande sätt.
  Dels skiljer sig kemikalieinnehållet i dagens hästkött från det man åt anno 1950.
  De hästar som idag saluförts som något annat är utmönstrade från trav, galopp, dressyr etc därför att de inte fyllde sina ägares krav. Under livstiden behandlades de med stora doser kemikalier i prestationshöjande, antiiflammatoriska och andra syften. Många av dessa kemikalier stannar kvar i köttet i mer eller mindre anrikad form.
  Kemikalierna skiljer sig inte så mycket från dem köttätaren får i sig via t.ex. gris och kalv. Skillnaden är att veterinärer kontrollerar detta kött. Hästköttet var aldrig avsett för mänsklig konsumtion och är därför inte kontrollerat på samma vis.
  Det är betecknande att ansvarig minister, Eskil Erlandsson, förringar fakta i stället för att konstatera att lagstiftningen är bristfällig.
  Vilseledande märkning är brottsligt. Att saluföra livsmedel som inte underkastats medicinsk kontroll borde vara förknippat med väl så allvarliga påföljder.

  Jag äter gärna häst, men jag vill bestämma när det sker. /Peter

 2. Reyyan K. Özer Says:

  Jag håller med Håkan om att det inte är någonting nytt. För några år sedan ”slogs” Turkiska invånare av ”nyheten” om att det var häst- och åsnekött i maten på vissa restauranger. Andra ryckte på axlarna och fortsatte hålla sig till ”säkra” restauranger.
  Det är viktigt, av olika anledningar, att kunna veta vad det är som man får för pengarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: