S lovar avskaffa Fas 3

Fas 3Idag har vi en situation där arbetslösheten snart blir tvåsiffrig, samtidigt som många företag har svårt arr hitta rätt folk. Det är så illa att 1 av 5 företag tvingas tacka nej till order på grund av brist på arbetskraft. Det är en absurd situation. Socialdemokraterna presenterar därför ett antal förslag för ett reformera arbetsförmedlingen. Ni hittar hela förslaget här och en sammanfattning här.

Utgångspunkterna är tre:

 1. Arbetsgivarnas behov ska finnas i centrum., men det kräver också att AF involverar företagen processen.
 2. Den arbetslöse ska ha individuellt stöd från dag 1.
 3. Ökade satsningar på kompetensutbildning för att kunna matcha de arbetslösa mot arbetsmarknadens behov.

Dessutom ska Fasan själv, dvs Fas 3, avskaffas.

Det måste bli ett slut på jobbcoachbolag och Fas 3-profitörer. Resurserna ska läggas på att matcha arbetslösa mot lediga jobb och kompetensutveckla där det behövs.

Undrar hur moderaterna kommer att försvara Fas 3? Kommer de att hävda att Fasan leder till jobb?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

 

Annonser

Etiketter: , , , ,

6 svar to “S lovar avskaffa Fas 3”

 1. Mikael Metzler Says:

  Och där kom den – Fetspärr /Saxen

 2. Om att förändra arbetsförmedlingen « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Ola Möller, Peter Johansson, Martin Moberg, Henrik […]

 3. S presenterar politiska prioriteringar inför den kommande mandatperioden « Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « S lovar avskaffa Fas 3 […]

 4. renee Says:

  Det är lätt att för S att påstå att de kommer att skrota Fasan men vad kommer istället? Agan var väl lika hemsk och vad händer på kmmunal nivå? Arbetsforum hette det på S-tid, Jobbtorg nu i Allianstiden. Båda ett sätt att förnedra arbetslösa genom övervakning och regler som verkade hämtade från någon kriminalvårdsanstalt.

 5. Dan Gustafsson Says:

  Problemet är att trösklarna ut i arbetslivet är så extremt höga. En arbetsgivare ser det ekonomiska! Det är billigare att inte anställa. Fas 3 är både bra och dåligt. Bra på så sätt långtidsarbetslösa får komma ut och träffa människor bryta isolering, får referenser, dåligt på så sätt att ersättningen är för låg, lite förnedrande uppgifter, dålig uppföljning av AF. Sysselsättningsfasen ska inte avskaffas utan förbättras med bättre ersättning, individuella handlingsplaner där uppföljningar görs varje kvartal, mer reella arbetsuppgifter. En fas 3 placering ska högst vara ett år sen ska deltagaren erbjudas utvecklingsanställning. På så sätt rädda vi människor och får bättre utslussning tillbaka i arbetslivet. Själv trivs jag just nu i min arbetspraktik.Hoppas detta leder till jobb

  Definitionen på Fas 3 är åtgärder som inte leder till jobb och ofta meningslösa arbetsgifter till ersättning som bara kan kallas skit. En s-märkt regering kommer att avskaffa Fas 3 och ersätta fasan med åtgärder som de facto fungerar, såsom utbildning och komepetensutveckling. Fas 3 kan inte utvecklas, bara avvecklas. /Peter

 6. Marianne Says:

  Fas 3 är fullkomligt värdelöst som referens!
  Att en arbetssökande varit eller är i Fas 3 är tvärtom något som avskräcker de flesta arbetsgivare. I synnerhet som Hillevi Engström, Hanif Bali m.f.l gått ut och babblat om att deltagarna är sköra och har glömt hur man duschar. Alla som anvisas till Fas 3 lider inte heller av någon ”social isolering” som måste brytas. I själva verket har många en eller flera timanställningar och därmed färsk eller pågående erfarenhet av arbetslivet. De anvisas till Fas 3 för att de fyllt ut timanställningarna med aktivitetsstöd och de dagarna nu är slut. Jag vet vad jag talar om, jag har själv blivit hänvisad till Fas 3 men tackade nej och valde att leva enbart på inkomsten från en timanställning. Det gjorde jag för att jag vet att Fas 3 skulle vara som ett brännmärke i pannan som bara skulle förstöra mina chanser då jag kontaktar arbetsgivare. Då kändes t.o.m den ekonomiska osäkerheten i att leva enbart på en timanställning som ett mycket mycket bättre val.
  Tyvärr tycks många ha gått på Hillevi Engströms lögner om att de som deltar i Fas 3 har varit borta 8 år från arbetslivet. Vilket som sagt är skitsnack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: