Är kamp mot vinster i välfärden en valvinnare?

bank och pengarDet hävdar i alla fall den fackliga tankesmedjan Katalys i en ny rapport. Katalys hävdar att 6% av valmanskåren skulle vara beredda att byta sida om de Rödgröna partierna klart tog ställning mot vinster i välfärden. Läs rapporten i sin helhet.

Grunden för påståendet är en undersökning gjord av Novus (dem som vill kan läsa den i sin helhet), riktigt hur de kommer fram till siffran 6% är för mig mig lite oklart. Å andra sidan spelar det ingen större roll i nuläget. De mest intressanta siffrorna är 8% respektive 90%. 8% vill tillåta fritt vinstuttag, 90% vill förbjuda, begränsa eller återinvestera vinsterna i verksamheten. Det finns alltså en klar majoritet för någon form av begränsning/reglering.

Skulle jag agera djävulens advokat kunde jag peka på det faktum att betydligt fler konsumenter anger i undersökningar att de föredrar sprättägg även om de är dyrare än de som de facto köper dem. Klart är att en klar majoritet av svenskarna inte accepterar läckage av skattepengar avsedda för välfärd till kapaitalägares fickor. Det är något att bygga på.

Lika klart är att Svenskt Näringsliv och dess lobbyister kommer att gå i taket. Stefan Sterns sätt att argumentera på twitter är en typ. ”Så vill de stänga ner 14 000 företag med 195 000 anställda”. Vad Stern behändigt nog bortser från är att det underliggande behovet av välfärdstjänster fortfarande finns kvar. De 195 000 anställda kommer inte att förlora sina jobb, de kommer eventuellt att få byta arbetsgivare. Det vet naturligtvis Stern, men…

Det är heller ingen slump att rapporten kommer nu, lika lite som det är en slump att den fokuserar på valmatematik. Säger bara S-kongress.

Vad jag gillar med rapporten, förutom innehållet och slutsatserna, är att den försöker skapa evidens runt opinionen i frågan.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Är kamp mot vinster i välfärden en valvinnare?”

 1. Pröva arbetasförmågan mot faktiska arbeten – inte mot teoretiska! | LO Bloggen Says:

  […] Bloggat:  Peter Johansson om vinster i välfärden, Peter Högberg om vinstdebatten, Fredrik Antonsson om väntetider och vårdplatser, Martin Moberg om de allt fler arbetslösa som tvingas till socialkontoret, Lena Sommestad om faran med politisk uppgivenhet, Bengt Silfverstrand om vinster och vilsenhet i välfärden, Alliansfritt Sverige om att strömhoppet kring Kent Persson fortsätter, Yonna Waltersson om stämplingseffekten med tidiga betyg […]

 2. Stig-Björn Ljunggren Says:

  Frågan är varför folk i opinionsundersökningarna inte i större utsträckning säger sig vilja rösta på partier som hårt drivit vinstförbud sedan Hedenhös? Är väljarna så infernaliska att de väger in fler aspekter i sina ställningstaganden?

  Därav parallellen med sprätthönsäggen. Å andra sidan är det inget parti förutom V som har satt ner foten i frågan. V har f.ö aldrig varit mer än ett 5%-parti oavsett vad de har drivit. Schymanperioden är undantaget som bekräftar regeln. /Peter

 3. Slopa vinstdebatten! | Högbergs Tankar Says:

  […] mm: Roger Jönsson, Antonsson med lite mer om innehållet, SvD, SvD, Expr, Ab, Ab2, Peter Johansson,Mer på NetRoots för progressiva bloggare. Den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: