Godkände Reinfeldt Vattenfalls vanvettsaffär?

Reinfeldt_dammsugerHarry Truman hade en skylt på sitt skrivbord. Texten löd ”The buck stops here”. Innebörden var att han inte kunde skicka ansvaret vidare.

Bakgrunden är att Vattenfall köpte ett holländskt bolag för sådär 97 MKR. Inköpet skedde 2009 och var en kort sagt en vanvettsaffär. Fredrik Reinfeldt anser att detta är Maud Olofssons fel, eller kanske att det är Maud Olofsson som ska svara på frågorna. Hade Reinfeldt haft en skylt med texten ”Kronan stannar här” på sitt skrivbord hade det varit ett tecken på att han insåg att han som statsminister inte kan skylla på fd ministrar. För den som undrar så har Reinfeldt ingen sån skylt.

Stefan Löfven är minst sagt förbannad.

– Här har vi en affär av gigantiska mått, tyvärr dessutom kanske den sämsta som har gjorts i Sverige. 97 miljarder kronor motsvarar 250 000 lärar- eller sjuksköterskelöner på ett år. Den har dränerat Vattenfall och Sverige. Att en affär av den digniteten inte skulle ha diskuterats i finansdepartementet eller i statsrådsberedningen kan inte vara möjligt. Det finns inte. Det kan vem som helst räkna ut att så kan det inte vara, säger Stefan Löfven och fortsätter: […]

– Skulle det ändå vara så, är det kanske ännu värre. Då vet svenska folket att vi har en regering som inte har ordning på affärer som rör 97 miljarder kronor, säger Stefan Löfven. SvD

Löfven hänvisar till samtal med gammalt S-folk från regeringskansliet och de är rörande övrens om att en affär av denna dignitet diskuteras i statsrådsberedningen eller i finansen. Då är vi tillbaka till Reinfeldt.

 1. Visste Reinfeldt om affären i förväg?
 2. Godkände han affären eller överlät han åt Maud Olofsson att ta ett beslut?

Inget av svaren är på frågorna ovan är bra för Reinfeldt. Visste han om affären och inget gjorde säger det en hel del om hans sätt atf styra landet. Var han ovetande innebär det att Statsminister Reinfeldt inte har kontroll över strategiska beslut.

Godkände han affären är det full skandal, då måste han avgå. Överlät han ansvaret till Olofsson in blanco är det nästan lika illa.

Reinfeldt kan inte gömma sig längre. Dags att ta det berömda ansvaret.

Bloggat: Markus Mattila, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

6 svar to “Godkände Reinfeldt Vattenfalls vanvettsaffär?”

 1. Oviljan att ta ansvar | RASMUS LENEFORS Says:

  […] att läsa: Martin Moberg l Röda Berget l SR l […]

 2. Lars Flemström Says:

  Jag har försökt utröna om skandalbolaget i Holland äger några kärnkraftverk, men så verkar inte vara fallet. Orsaken till att jag kollade detta var ett påstående på nätet att Vattenfalls vd:ar har hållit fast vid ”gamla” energislag, som kol, gas och kärnkraft, i stället för att satsa på ”modern teknik”, som skulle kunna bli en exportframgång för Sverige.

  Faktum är att modern kärnkraftteknik utklassar allt annat. Enligt vad jag fått fram äger skandalbolaget inga kärnkraftverk, utan kol- gas- och vindkraftverk. Man kan ju misstänka att Maud Olofssons syfte med köpet var som alternativ till kärnkraften. Det är ju just gas och vind som ska ersätta kärnkraften. Men än är ju inte den tyska kärnkraften avvecklad – om den någonsin blir den.

  Som förklaringar till att affären blev en förlustaffär för Vattenfall anges 1) den allmänna krisen, som torde ha lett till en efterfrågan på energi under prognos, och 2) konkurrensens från vindkraften. Att det skulle vara billigare att producera el med vind än med kol och gas förefaller dock ytterst osannolikt.

  I Sverige har vi emellertid avgifter på andra energislag, vilka används till subventioner av den olönsamma vindkraften. Och i andra länder har vindkraften företräde i elnätet, så att det alltid är en efterfrågan på den el som produceras i vindkraftverk. Dessa kan därigenom köras hela tiden, som det blåser, medan ”konventionella” kraftverk körs fram för allt när det inte blåser, vilket gör att de är kraftigt underuttjad och därmed blir olönsam.

  Därför har Vattenfall tvingats skriva ner värdet på det hollänndska skandalbolaget i Holland med 15 miljarer, samtidigt som man har tvingats skriva ner värdet på de tyska kärnkraftverk, som man äger genom andra dotterbolag, med 10 miljarder. Ingen vill väl köpa ett kärnkraftverk i Tyskland, efter beslutet att den tyska kärnkraften ska avvecklas, och då minskar ju värdet på kraftverken.

  Detta beslut har däremot uppenbarligen drivit upp elpriserna i det sydsvenska elbristområdet, då elpriserna i Sverige länge har bestämts av produktionkostnaderna i vatten- och kärnkraftverk, som fortfarand är de billigaste produktionssätten. Om den tyska kärnkraften verkligen avvecklas kommer elpriserna i Sverige att rusa i rusa ordentligt i höjden.

  Vattenfall har alltså köpt in sig huvudsakligen i politiskt missgynnade energislag i andra länder. Vindkraften är däremot politiskt gynnad, men hur länge till? Kina och Indien satsar nu på nya, ännu säkrare och ännu effektivare kärnkraft, och Tyskland kommer förmodligen att följa efter med nya reaktorer.

  Beslutet att avveckla den tyska kärnkraften till 2022 bygger på att kraftbolagen själva inte ansåg det lönsamt att bygga om sina gamla kärnkraftverk så att de motsvarar de höjda säkerhetskraven efter Fukushima. Maud Olofsson såg chansen att satsa på det som hon trodde skulle komma att ersätta de nuvarande kärnkraftverken i Tyskland, men inte kommer att göra det. Och det har Reinfeldt ställt upp på för att inte äventyra sammanhållningen i alliansen.
  .

 3. Om den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Markus Mattila, Peter Johansson, Martin […]

 4. DET DÄR MED ANSVAR ÄR SVÅRT « KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] vilken soppa, vi som trodde att våra ockerräkningar på elen skulle bidra till att man satsade på […]

 5. Reinfeldt bryr sig inte « miniblogg Says:

  […] som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Markus Mattila, Peter Johansson, Martin […]

 6. Reinfeldts värsta ”springnota” någonsin. « BJÖRN ALVEBRAND Says:

  […] Röda Berget om ”Godkände Reinfeldt Vattenfalls vanvettsaffär?” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: