Vem anfaller NordKorea?

Påven avgår, blixten slår ned i Vatikanen och NordKorea bränner av en kärnladdning. Påven och blixten är en fråga för de närmast sörjande, men NordKoreas kärnvapen kan få globala konsekvenser.

USA:s president Barack Obama kallar i ett uttalande kärnvapenprovet ”en mycket provocerande handling” som ”undergräver regional stabilitet”. Han säger att det innebär ett hot både mot USA och mot internationell fred och säkerhet och uppmanar till ett snabbt agerande från det internationella samfundet. SvD

Hur USA hanterar det faktum att en stat som brukar kallas en ”onskans axelmakt” eller liknande skaffar sig kärnvapen är en fingervisning om hur USA kommer att reagera gentemot kärnvapen i Iran. DN uppger att Obama kommer att avisera kärnvapennedrustning i State Of the Union. NordKoreras kärnvapen var ur det perspektivet en mer än ovälkommen present.

Den stora frågan är hur Kina kommer att agera. Klart är att Kina aldrig kommer att acceptera ett ingripande från USA så nära den egna gränsen. När det gäller Iran kan USA mer eller mindre öppet agera genom Israel, men Kina tar inte order av USA.

NordKoreas kärnvapenprov ger Kina en möjighet att visa sina geopolitiska muskler. Även det ger fingervisningar om framtiden.

Den svenska reaktionen kom via Carl Bildts twitterflöde. Undrar om det diareförs?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: