Sverige har redan obligatorisk gymnasieskola

socialdemokraternaIdag finns ingen arbetsmarknad för unga med enbart grundskola, utan att ha fullgjort gymnasium är man körd på arbetsmarknaden. Det är den verklighet som vi politiskt aktiva måste förhålla sig till. Det innebär att vi i praktiken, om än inte formellt, redan idag  har gymnasietvång.

Ur det perspektivet välkomnar jag beskedet från Löfven och Baylan. Vi kan inte navigera utifrån en felaktig karta. Utbildningssystemets grundläggande uppbyggnad styrs av hur samhället producerar varor och tjänster. Jordbrukssamhällets behov skilde sig från det framväxande industrisamhällets, vilket gjorde att skolan förändrades. Nu är det dags igen.

Från högerhåll kommer invändningarna att hagla. Ett argument jag redan sett någonstans är det om skoltrötta 16-åringar. Dessa personer har sällan några alternativ förutom en from önskan om att låglönejobb ska lösa allt. Jag köper inte det.

Det är inte unga som misslyckas i skolan, det är skolan som misslyckas med att äta unga som de individer de är.

Eleverna ska få det stöd de behöver för att klara sin utbildning. Det är samhällets och skolans ansvar. Skoltrötthet kan aldrig mötas med uppgivenhet eller kravlöshet. Skolan behöver jobba strategiskt med att behålla elevers studiemotivation och individualisera stödet till varje elev DN

Ovanstående insikt gör mig glad. Motivation skapar lärande. Vi lär oss av den enkla orsaken att vi väljer att lära oss.

Bloggat: Gunilla funderar, Johan Westerholm, Ola Möller, Roger Jönsson, Martin Moberg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

11 svar to “Sverige har redan obligatorisk gymnasieskola”

 1. Stig-Björn Ljunggren Says:

  Frågan är hur man gör med den enda person, eller om det kan bli 2?, som hittar en annan syssla efter 9-an? FÖRBUD eller låt gå? Och är skolan SÅÅÅÅ bra att det bara är att slänga på 3 år obligatorium, utan att blinka?

  Naturligtvis släpar man dem i fotboja till den obligatoriska skolan. OBS! Sarkasm. /Peter

 2. Peter Strobl Says:

  Man är körd på arbetsmarknaden även med gymnasieskola idag. Så illa är det. Man är dock inte körd med en adekvat YH-utbildning.
  Vad kan man säga om det här förslaget annars? Vilket parti som helst kan ställa upp på det so står i kursiverad stil. Det finns i läroplanen redan idag. Förslaget är visionärt men svarar inte på frågan HUR? Och just HUR är den kritiska och den svaga punkten i detta förslag. Man behöver inte vara allainsanhängare för att kritisera det här förslaget även vi andra borde och ska ha ett kritiskt öga eftersom just skolan är viktig. De motivationsverktyg som så väl behövs finns inte i förslaget. Ej heller hur ska vi adressera lärarbristen? För att bara ta ett exempel.
  Har förlaget rätt fokus? Nej, jag anser inte det. VAR i skolan ligger problembilden. Svaret är; den ligger i grundskolan. Det är där resurserna ska ges. Det finns i det här förslaget, me längst ner i sista stycket och igen svarar det inte på frågan HUR. Vi vill ha mindre klasser för det befrämjar lärandet. Men HUR ska det göras , organiseras etc vet vi inte. Allting handlar inte heller om klasstorlek utan om andra variabler som saknas helt. Bra ansats, men fel ingång och tyvärr för stor övertro på plikt och krav. För mycket gymnasium och för lite grundskola. Jag är tyvärr ganska säker att detta inte kommer att falla våra väljare på läppen.

 3. Håkan Larsson Says:

  Överutbildning har aldrig gynnat någon, utan fungerar enbart som förvaringsinstitut för att hjälpa till att dölja arbetslösheten. Hur teoretiskt samhället än blir kommer det alltid att finnas korvkioskjobb etc. Ett av våra stora problem är tvärtom att inte klassa ned dem, och de personer som arbetar i dessa jobb. De är också nödvändiga!

  Det finns idag ingen arbetsmarknad för folk utan gymnasieexamen. Det handlar inte om att klassa ner någon, det handlar om att se verkligheten som den är. /Peter

 4. Problemen i gymnasieskolan börjar i lågstadiet #blogg100 | signerat || kjellberg Says:

  […] vill förlänga skolplikten att även omfatta gymnasiet. I praktiken är den det […]

 5. Lars Flemström Says:

  Det här är att lägga sig platt för fördomar på arbetsgivarsidan. Med samma logik borde högre studier ha förbjudits för 40 år sedan. Då kunde man nekas en anställning för att man var ”överkvalificerad”. Då fanns det gott om chefer och arbetsledare, som själva saknade högre utbildning. Människor har alltid haft fördomar om ”de andra”.

  En bättre väg att gå, om syftet enbart är att underlätta för lågutbildade att få jobb, hade varit att förbjuda diskriminering av lågutbildade, liksom det är förbjudet att diskriminera fysiskt och psykiskt funktionshindrade., Arbetsgivaren får inte fästa avseende vid ett funktionshinder, som saknar betydelse för det jobb som ska utföras.

  Det som jag tycker är förfärligt med det här förslaget är att tvång mot äldre ungdomar inte leder till bra studieresultat, som de däremot kan uppnå om de studerar frivilligt några år senare. Det är alltså att förstöra chanser för unga människor. Det finns erfarenheter både hos lärare och elever på vuxengymnasier. Och de säger entydigt att studieresultaten blir bättre, eftersom eleverna går frivilligt.

  Förslaget är dessutom en klar självmordslinje för ett parti som vill att unga människor ska rösta på detsamma.

 6. Om ett ambitiöst, men realistiskt skolförslag « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Ola Möller, Johan Westerholm, Roger Jönsson, Pia Bernthling, Peter Högberg, […]

 7. klalin Says:

  Det jag nu påstår kommer inte från högerhåll, utan från 22 års samlad erfarenhet av svensk gymnasieskola, mestadels arbete med omotiverade elever och skolledning. Utvecklingen under Björklund har gått 180 grader fel håll, ja. En obligatorisk gymnasieskola kommer dock ytterligare att spä på denna nationella katastrof. Varför? Därför att verksamhetens främsta kvalitetsmärke har legat i det frivilliga valet. Detta kan vara svårt för en utomstående att förstå, men det finns verkligen ingen starkare motivator att möta en ung människa med än påminnelser om ansvaret inför de egna beslut han/hon har fattat. Vi talar här om en ”psykologisk sanning” och jag begär inte av politiker på nationell nivå att de ska begripa såna saker. Men jag begär att de lyssnar på vad vi som ”äger upplevelsen” har att säga så att vi inte behöver bläddra oss igenom hela katalogen av enkla misstag. Den ände Lövén och Baylan borde börja fundera i, tycker jag handlar om det samhällskontrakt som försvann i tidig 90-talsdimma. Vad kan våra unga göra för vår gemensamma framtid, och vad gör vi i så fall för dem? För deras händer och hjärnor kommer sannerligen att behövas, även om politiken mest vill se dem som en belastning och föremål för diverse tvång, obligatorier och stödåtgärder. När våra unga känner sig välkomnade och behövda behövs ingen obligatorisk gymnasieskola. Där kan och bör S fylla en uppgift.

 8. mimmi Says:

  När kan förslaget om obligatoriskt gymnaium bli berättigad? Är det vid nästa val, 2014?

  Jag ser ingen anledning att lagstifta om obligatoriskt gymnasium överhuvudtaget. /Peter

 9. mimmi Says:

  Nu menar jag helt logiskt, när är det som lagen kan göra gymnasiet obligatoriskt? Jag vill inte heller att det ska bli obligatoriskt, jag vill veta eftersom jag inte har fyllt 18 så skulle uppskatta information om du vet.

  Regeringen kan föreslå riksdagen att fatta ett beslut när de vill. Sen tar det lite tid från förslag tills det börjar gälla, speciellt när det är ett så stort förslag. Säg c:a 1,5-2 år från förslag till lagen träder i kraft. /Peter

 10. mimmi Says:

  Jag antar att det är vid nästa val, 2014?

 11. mimmi Says:

  Jag fyller 18 år mars 2014. Jag kan inte påverkas väl?

  Skulle inte tro det. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: