Alliansen & Mp accepterar jobbtraficking

Daniel Swedins artikel i dagens AB är en bra beskrivning av konsekvenserna av den politik för jobbtraficking Alliansen och Miljöpartiet för. Dessa fem partier har med vett och vilje skapat ett regelsystem som tillåter att:

En arbetsgivare skriver ett icke bindande avtal med migrationsverket om löner och andra arbetsvillkor för gästarbetare

Samma arbetsgivare amvänder en mellanhand som tar 30 000 kronor från varje gästarbetare

Sedan gör byter samma arbetsgivare byter ut månadslönen mot ett ackord (22 öre/planta) ingen klarar av att fullfölja. Enligt uppgift till Swedin från GS sätter en erfaren skogsarbetare 1800 plant per arbetsdag. För att nå avtalets garantilön krävs 3500 plantor per dygn.

Swedins mycket korrekta slutsats är

De nya reglerna för arbetskrafts­invandring lämnar fältet fritt för skrupelfria arbetsgivare att utnyttja och miss­bruka systemet. Det har lett till personliga tragedier och människohandel. […}

Men det huvudsakliga problemet är fortfarande att regelverket kring arbetskraftsinvandring är skrivet som att alla arbetsgivare är hyggliga och anständiga människor. Det är de inte. För att skydda människor mot utnyttjande måste anställningserbjudandet göras juridiskt bindande. I praktiken är erbjudandet i dag ett fingerat avtal. I verkligheten existerar helt andra villkor och överenskommelser.AB

Alliansen och Mp har skapat en lagstiftning som ger den skrupelfrie all möjlighet att utnyttja och missbruka människor. Dessa fem partier har haft alla chanser att ändra systemet och göra anställningserbjudandet till ett bindande avtal, men inte gjort det.

Jag undrar varför. Är det så att de trots upprepade skandaler tror att detta inte är vanligt eller bryr de sig bara inte?

Bloggat: Roger Jönsson, Martin Moberg, Leine Johansson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Etiketter: , , , , , , , ,

7 svar to “Alliansen & Mp accepterar jobbtraficking”

 1. Per Sundman Says:

  Nja, de flesta arbetsgivare är shyssta och ärliga människor faktiskt. Det kanske är en god utgångspunkt, likaväl som vi får anta att de flesta människor är ärliga. Eller är du och Daniel Swedin av en annan uppfattning.
  Jag vet , med viss insyn, att facket varit ganska tyst när det gäller avtalskonstruktionen. Det är lätt att skrika i efterhand.
  Vi behöver arbetskraftsinvandring, vårt behov av spetskompetens är oerhört viktigt. Allt handlar inte om skogsplantering och bärplockning och i det stora hela fungerar avtalen alldeles utmärkt.
  Där det inte fungerar måste det skärpas till och man kan kanske undra över vem utövar tillsyn, migrationsverket eller?

  Ingen utövar tillsyn eftersom ingen har uppdraget eller resurserna. Fackföreningsrörelsen varnade för att just detta skulle hända, men borgerligheten + Mp viftade bort alla invändningar. De var ju stolta över sin uppgörelse. /Peter

 2. Kundvalssystemen verkar må bäst i vissa nationalekonomers modellvärld | LO Bloggen Says:

  […] Hjärta Rött omm utförsäljning av gemensam egendom i Sthlm, Camilla Wedin om Teknikföretagen, Peter Johansson om Alliansen och MP och jobbtraficking, Carola Andersson om tvånget att vara billig, Martin […]

 3. Per Kjellén Says:

  Jag tror det finns någon bestämmelse att facket skall ge ett utlåtande före varje erbjudande accepteras. Vet du något om det?

  Sånt fanns förr – ni tog bort det. Även om det vore så skulle det inte spela någon roll i och med att ”avtalen” inte är bindande. /Peter

 4. norrhumanist Says:

  Man kan ju säga, -vad var det jag sa om den uppgörelsen över blockgränsen. Och det var bara en av flera liknande dumheter!

 5. Löfven & GS-facket agerar mot Jobbtraficking i Sverige « Röda Berget Says:

  […] Tankar från en Sosse « Alliansen & Mp accepterar jobbtraficking […]

 6. Vad göra för att förhindra jobtrafficking? | Satyagraha-hem Says:

  […] Alliansen & Mp accepterar jobbtraficking « Röda Berget. […]

 7. Världens bästa frizon för oseriösa arbetsgivare « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Ylva Johansson, Roger Jönsson, Peter Johansson, Peter Johansson, Leine […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: