Försäkringsbolagen = AB Storebror?

Storebror11 april 2010 skrev jag ett inlägg med rubriken ”Storebror, Lillebror och AB Jättebror”. Inlägget var en reaktion på integritetsdebattens snäva fokus på statens roll.

Tekniken gör övervakning möjlig och debatte om vad/vem som ska övervakas och på vilka grunder är het och viktig. Tyvärr ligger fokus hela tiden på staten. Organisationer och företag kan även de nissbruka tekniken och begå lika stora övergrepp som staten. […]

AB Jättebror är en större sannolikhet än en statlig Storebror.Röda Berget 20100411

Aftonbladets avslöjande om Folksams ”spaningsregister” bekräftar på så sätt och vis vad jag då skrev. Idag avslöjar AB att försäkringsbolagen delar uppgifter med varandra och det skulle förvåna mig om inte övriga försäkringsbolag har liknande register.

Enligt AB finns en sammanblandning med polisens legala spaningsverksamhet, vilket i mina ögon är det mest allvarliga i denna soppa.

– Många av dem som jobbar som utredare har kvar sina kontakter på polisen. Och då får man vilka utdrag som helst, säger en person som har insyn i Folksams arbete. AB

Polisens spaningsverksamhet är reglerat i lag och föreskrifter. Enskilda poliser får inte göra slagningar i registren av ren nyfikenhet eller för att hjälpa en gammal vän, än mindre sprida informationen. Försäkringsbolagens spanings- och registerverksamhet måste utredas, men minst lika viktigt är att fastslå omfattningen av läckaget från polisens spaningsregister och plugga hålet för gott.

Debatten om personlig integritet i dagens och morgondagens informations- och kunskapssamhälle måste fortsätta, men med ett bredare fokus än statens roll.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: