Högerns tonläge i vinstdebatten avslöjar desperationen

Reinfeldt_hög_hattFör snart ett år sedan presenterade den socialdemokratiska programkommissionen en tanke om att kommunerna skulle få större kontroll över etableringar av vinstmaximerande bolag inom offentligt finansierad välfärd. Många andra drev tesen om ett totalt vinstförbud, vilket gav att programkommisionens förslag av vänstern sågs som mjukt och ignoreraes av högern. Det fanns ju skarpare motstånd.

När LO lägger sig på samma linje går högern i falsett. Centern hävdar att ”Kvalitet och vinst går hand i hand”, vilket absurt nog måste innebära att Centern anser att kvalitet inte fanns innan vinstintresset kom med i bilden. Några näringslivsföreträdare anser att ”LO:s förslag förstör svensk välfärdsmodell”. Sen när blev fri dragning på skattepengar en del av den svenska välfärdsmodellen?

Roligast är SvD Ledarblogg som på fullt allvar skriver att ””Samhällsbolag” är slutet för välfärden”. Smaka på den. Uppföljningen går heller inte av för hackor. ”Men LO:s förslag vore närmast en total ödeläggelse av välfärden som vi känner den.” Det är viktigt att inse att skribenterna menar detta bokstavligt. Löjet skimrar inte, det lyser med full kraft.

Orsaken till det höga tonläget är att Högern till sin fasa inser att LO genom att ta rygg på programkommissionen skapat ett förslag som den breda väljargruppen finner tilltalande. Väljarna vill att skattepengar avsedda för till skola, vård och omsorg just ska användas där och inte värma ett nummerkonto på Jersey.

Extra löjligt blir det när Högern kommer med påståenden av typen ”Detta gör att ni kommer att förlora valet, gör inte så”. Om Högern verkligen ansåg det skulle de luta sig tillbaka och ta det lugnt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Högerns tonläge i vinstdebatten avslöjar desperationen”

  1. Göran Carlsson Aspås Says:

    Vill gärna dela med mig från Länstidningen i Jämtland. En mycket beskrivande teckning av borgarnas framtidsvision.
    http://ltz.se/ledare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: