USA balanserar på stupet

us-lgflagUSA har tagit ett första steg för att komma tillrätta med sina budgetproblem. De har beslutat höja skatten för folk som tjänar mer än 400 000 dollar per år. Nedskärningar i budgeten skall tas inom ett par månader. Frågan är då vad USA ska skära i eller rättare sagt vad de kommer att kunna komma överens om att skära i.

USA-högern vill skära i de redan nu små sociala utgifterna, vilket kommer att slå hårt mot fattiga, sjuka och äldre. Rimligt vore att höja skatterna och hugga rejält i de militära utgifterna, men det kommer förmodligen inte att ske. USAs höger är allergiska mot skattehöjningar och ett nedskuret försvar rimmar illa med den amerikanska självbilden.

Jag tvivlar på att USAs politiker kommer att klara av att komma fram till en lösning utan de kommer att ”låta” det automatiska nedskärningspaketet träda i kraft. Då kan båda sidor svära sig fria från ansvar och glatt peka finger. Å andra sidan kommer det att innebära såväl skattehöjningar som nedskärningar i militära utgifter.

Oavsett ser vi nu början till slutet av USA dominans över världen.

Bloggat: Roger Jönsson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: