Jobbtrafficking på Donken

bank och pengarMcDonalds ansluter sig den föga smickrande skara bolag som pysslar med jobbtrafficking. Några av bolagets chefer har sålt anställningskontrakt utomlands för runt 100 lakan stycket.

Enligt uppgifter till Expressen ska anställda efter ett tag ha protesterat mot att de tvingats betala för sitt jobb och då kallats på möten i en av de misstänkta chefernas bostad. Vid i alla fall ett tillfälle ska chefen också ha tagit passet från en anställd för att denne inte skulle kunna lämna Sverige. AB

På Donken, i Sverige har alltså folk jobbat under fökjande villkor.

 1. Tvingats betala 100 000 kronor för att få jobb och arbetstillstånd
 2. Tvingats betala av skulden med upp till 11 000 per månad.
 3. Fått sina pass beslagtagna

Den typen av arrangemang brukar ses i sk ”Sweatshops”.

Anställda på McDonalds är inte direkt högbetalda. Om vi antar att det är vita pengar, hur mycket blir det kvar när skatt + 11000 är dragna?  Har dom bott i Donkens servettförråd och levt på burgare som legat för länge på grillen?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

6 svar to “Jobbtrafficking på Donken”

 1. Andreas Holgersson Says:

  Bara att tvingas äta en burgare från ”donken” Borde anses som fruktansvärt jobbvilkor oavsett om den legat för länge på grillen eller inte..

 2. Kristian Jansson Says:

  Jag misstänker att det ligger en hel del svarta pengar bakom det där.
  Det är jäkligt märkligt att man ska behöva jaga folk för det hela tiden.
  Det finns mängder av ”rabatter” på avgifter för arbetsgivare och i stort sett samtliga borde kunna nyttjas av McDonalds då dessa borde kunna anställa unga långtidsarbetslösa och då utan fiffel kunna ta ut högre vinst per arbetad timma.
  Det här med organiserad skatteflykt är ett jätteproblem, se till att klämma åt de som pysslar med sådant på ett sätt som gör att det inte ens finns med på kartan för företagare på alla nivåer. Inte sällan är det en del i annan organiserad brottslighet.

 3. Bartender-RUT är omvänd Robin Hood-politik. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] Röda Berget (S) om McDonald’s […]

 4. Johan Tennbäck, McDonalds's Sverige Says:

  Det har eventuellt förekommit brottslig verksamhet kopplat till två personer verksamma vid en av våra restauranger i Stockholmsområdet. Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och gjorde den 5 november en polisanmälan. I samband med polisanmälan arbetsbefriades de två brottsmisstänkta personerna. Med respekt för de personer som är involverade och med hänsyn till polisutredningen och juridiska processer, kan vi i nuläget inte säga mer. Vi gör vårt yttersta för att samarbeta med polisen i den fortsatta utredningen. Medias rapportering om att polisen ännu inte börjat behandla detta ärende, är felaktig.

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige

 5. essbeck Says:

  Det verkar bli en ganska stor grej av detta när det gäller donken.

  Två stycken personer som kanske gjort sig skyldiga till brott är i princip ganska lite men tittar man på det nya som kommer fram nu så verkar det vara mer som smäller upp och då kanske man till och med kan börja tala om en speciell företagskultur ?

 6. Efter varslen kommer uppsägningar men glöm inte de visstidsanställda som blir utan arbete! | LO Bloggen Says:

  […] som skriver om de två MC Donaldscheferna som anklagas för att ha sålt arbetstillstånd: Röda Berget, Martin Moberg och Johan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: