Fred = Bosättarna väck!

Palestina_hdipwebmap2000okt_previewIgår gav Sverige tillsammans med 137 andra länder Palestina status som ickemedlem i FN, eller Observatörsstat. Det betyder bland annat, om jag fattat det rätt, att Palestina kan anmäla Isael till domstolen i Haag.

Jag undrar om det som gör att Israel och USA tar till sådana extrema brösttoner över beslutet.

 • Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde Abbas tal som ”fientligt och förgiftat”. Enligt Netanyahu blir en tvåstatslösning ännu mer avlägsen, när Palestina blir observatörsstat i FN. SvD
 • Palestinierna firade på Västbanken, men USA som röstade nej beklagar deras nya FN-status. USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade beslutet i generalförsamlingen för ”olyckligt och kontraproduktivt” och menade att det reser nya hinder på vägen mot fred. DN

Det stora hindret för en tvåstatslösning är inte att Palesstina får status som observatörsstat i FN, det största hindret är ockupationen och den landstöld som kallas bosättningarna på Västbanken.

I de illegala bosättningarna bor idag mellan tummen och pekfingret 500 000 pers. De finns där i strid med FN.beslut och i många fall  har bosättningarna uppförts i strid mot Israelisk lag. De ockuperar stora delar av Västbanken och en effektiv spärr mot en tvåstatslösning. För att fred ska uppnås krävs en stabil tvåstatslösning och för det krävs att samtliga bosättningar töms.

Det säger sig självt att det är svårt att vinna ett val i Israel på ett löfte att tvångsecakuera en halv miljon människor, men det måste göras. USA måste villkora sitt politiska, ekonomiska och militära stöd till att bosättningarna töms.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Fred = Bosättarna väck!”

 1. Kasper Wall Says:

  Det här är ju värre än en såpa. Parterna är oförsonliga.

  Kom ihåg: bosättningarna tömdes ju i Gaza och blev det bra? …. Just det.

  Såg i BBC en Hard Talk-intervju med Simon Peres för någon vecka sedan. Hans förslag på problemet med bosättarna på Västbanken var att Israel ger Palestina ett sammanhängande område av motsvarande storlek (dvs ca 2-3 % av Israels landsareal). Själv såg jag en stor portion av pragmatism i detta förslag. Men det är klart att man kan tjafsa om detta ytterliga i 50 år om man vill.

  Vad vi pratar om är en illegal ockupation, stöld av bra åkermark och av vatten. Tror f-n att Perez vill byta odlingsbar mark mot öken.

  Stoppa ockupationen – släng út ockupanterna! /Peter

 2. Kasper Wall Says:

  Men … man har ju ”slängt ut ockupanterna” ifrån Gaza” och det blev ju ändå inte fred. Tvärtom: terrorhandlingarna mot Israel fortsätter. Raketer, självmordsbombare, Tel Aviv-bussbomben häromveckan etc. Stör inte dessa din logik?

  Var ser du garantin för att om bosättarna lämnade Västbanken så skulle liknande terrorhandlingar inte kunna fortsätt mot Israel?

  Ockupationen och bosättarna är det son driver konflikten. Enda sättet att lösa knuten är att kasta ut bosättarna, avsluta ockupationen, en påalestinsk stat med Östra Jerusalem som huvudstad och en rättvis fördelning av vattnet. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: