Skattesubventionerad bartender och barnkalas

Det sk ”RUT-avdraget” håller på att utveckla sig till en gökunge i svenskt samhällsliv. Det bidrag som Maud Olofsson stolt förklarade skulle avskaffa svartarbete och fiffel har utvecklats till ett verktyg för mindre nogräknade.

Den svarta marknaden finns kvar – med otrygga arbetsförhållanden – och på den vita marknaden finns nu i stället kunder som aldrig tidigare köpt hushållstjänster.

Som systemet ser ut skapar det en gränsdragningsproblematik som nästan ser ut som en uppmaning till fusk.

Om du behöver hjälp med att sätta upp gardiner, klippa granhäcken eller putsa matsilvret så kan du få halva kostnaden betald. Att köpa hem en bartender går också bra, tydligen. Stubbfräsning eller att få äppelträden beskurna ger dig däremot inte rätt att göra rut-avdraget.

I går avslöjade SVT:s ABC Nyheter att företag specialiserade på att arrangera barnkalas använder rut-avdraget som ett säljargument i sin marknadsföring. Trots att Skatteverket säger att man inte får ­göra avdrag för fester och kalas. Men ­genom att skriva ”barnpassning” på ­fakturan så kringgår man det. AB

Jag frågar mig varför mina skattepengar ska subventionera barnkalas och en groggblandare på någons 50-fest.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Skattesubventionerad bartender och barnkalas”

 1. Per Kjellén Says:

  Mycket riktigt så skriver du ‘så kallade’ om avdraget.

  Vad det är är att skatten på arbete som betalas med arbetsinkomster som redan beskattats lindras.

  Sättet att göra detta är att staten återbetalar netto lönekostnad till beställaren förutsatt, att den som uppbär lönen betalar full skatt och egenavgift/arbetsgivaravgift. En förutsättning är också att beställaren på egen arbetsinkomst betalat skatt som täcker återbetalningen.

  Finessen med detta kan förklaras av socialdemokraterna som försvarar tekniken i samband med ROT. Det är samma princip som gäller.

  Upprördheten bland vänstern tror jag beror på att RUT och ROT bevisar att skatteuttaget på arbete är för högt för privatpersoner. För näringsidkare är som du säkert vet lönekostnaden en avdragsgill kostnad i verksamheten. Lönekostnaden är nominell lön plus arbetsgivaravgift. .

  Varför ska mina skattepengar subventionera en hemma-hos-bartender? /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Det var en gång en kille som var så fattig, så fattig, att han inte hade råd att gå på krogen och supa till. Då komma han överens med kompisarna att samla ihop lite sprit, allt hembränt eller smuggelsprit, och ha en fest hemma i 1:an på 25 m2.

  Det blev succé. Alla blev glada och sjöng och drack och åt chips. När det blev natt och nästan morgon troppade kompisarna iväg men lämnade lägenheten full av plastglas, skräp och chipsrester på golvet. Killens tjej ställde solidariskt upp och städade lägenheten så att den var skinande blank och fin när han vaknade framåt eftermiddagen nästa dag.

  En av kompisarna kom och hälsa på och såg hur snyggt det var och kom ihåg hur skräpigt det var när han gick på morgonkulan. Så han sa till killens tjej: – Vi skall ha ett party på jobbet. Kan du komma och hjälpa oss med serveringen och städa efter oss?

  Nej sa tjejen:- Jag har fått jobb hos överklassen med vit lön med pensionspoäng och allt. Jag vill ha korrekt betalt för det jobb jag gör. Jag kallar mig numera för ‘bartender’.

  Jaså sa killen – men vi betalar dig svart och då får du mer pengar i handen.

  Nej tack sa tjejen – då kan ni själva ta hand om er egen skit. Tack vare RUT så får jag korrekt behandling.

 3. Simon Says:

  Per Kjellén, Varför städade hans tjej efter deras fest? var hon ens på festen? och varför kan inte folk städa efter sig själva?

 4. Om subvention till privatundervisning « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: