Fraktionsstriden kan spränga SD i två partier

SDUs ordförande Gustav Kasselstrand skriver tillsammans med sin vice en artikel på DN debatt som visar att det finns en fraktionsstrid inom SD. Skillnaden mellan falang och fraktion är att en fraktion måste ha en organisatorisk bas, medan en falang är en åsiktsbaserad gruppering. Camilla Rågfors beskriver fraktionerna

● På ena sidan finns Jimmie Åkesson, Erik Almqvist och partiledningen. De vill styra SD i en mer ”socialkonservativ” riktning, bort från den mest uppenbara nationalismen och främlingsfientligheten.

● På andra sidan finns den så kallade bunkerfalangen, med fäste i partiets Göteborgsregion. Framträdande i bunkerfalangen är riksdagsmannen och tidigare partiledaren Mikael Jansson, riksdagsmännen Patrik Ehn och David Lång samt SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand – samtliga politiker som inte uppskattar SD:s rörelse från den yttersta högerkanten och inåt, mot mer städade korridorer. SvT Debatt

Genom att släppa filmen tvingar Göteborgsfraktionen Åkesson att sparka ut Almqvist och i förlängningen Kent Ekeroth.

En gissning är att bilan snart faller även över Kent Ekeroth, partiets internationella sekreterare och rättspolitiske talesperson, som filmade den uppmärksammade sekvensen med sin mobiltelefon och som kan anses ha gett moraliskt stöd åt sin partikamrat den olycksaliga natten sommaren 2010. Även Kent Ekeroth har ett mycket starkt stöd inom partiet, och har gjort sig känd framför allt som extrem i sin syn på islam. Anna-Lena Lodenius på SvT Debatt

Media vädrar just nu blod ocg genom att ta time-out bekräftar Ekeroth att han gjort ett allvarligt fel. Det är bara en tidsfråga innan även Kent Ekeroth är ute i kylan.

Vad händer om Göteborgsfraktionen skulle närma sig Ekeroth och fråga honom om han vill leda ett nytt parti. Ett mer hardcore islamofobiskt parti som söker sig närmare EDL.

SDU+bröderna Ekeroth och ett gäng andra om tröttnat på Åkessons nya linje skulle kunna få med sig kanske 20-30 % av partiaktivisterna och kanske ett par procent av väljarna. Vissa distrikt kanske skulle haka på det nya partiet, säkerligen flera riksdagsledamöter och andra förtroendevalda.

Det är inte helt ovanligt att just ungdomsförbund bryter sig ur sina moderpartier för att bilda eget. Det finns en färdig organisationsstruktur att använda, men även en organisationskultur att bygga det nya partiet kring.

Ett sånt parti har inte en chans att komma in i riksdagen 2014, men det skulle ställa till organisatoriskt kaos. Strider på alla nivåer om person, pengar & position.

Åkesson sitter i en rävsax. Sparkar han ut Ekeroth kan han få en partisprängning på halsen. Låter han Ekeroth komma undan med en tillsägelse visar han att snacket om nolltoleransen bara gäller partiets småfolk.

Bloggat: Martin Moberg, Ola Möller

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Fraktionsstriden kan spränga SD i två partier”

 1. Fascismen mitt ibland oss | Svensson Says:

  […] Läs mer: FemPers, Röda Berget, Moberg, Seglora smedja, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, GP1, 2, 3, SR1, 2, 3, 4, AB, HD1, 2, […]

 2. Lars Flemström Says:

  Spekulera kan man alltid göra, t.ex att det är förre partiledaren Mikael Jansson som söker revansch för att han kuppades bort av Åkesson gänget och att någon ur den kretsen har släppt den ocensurerade videon till Expressen.

  Vem som har gjort det får vi aldrig veta. Det hindrar källskyddet, förbudet för media att röja sina källor. Men Expressen vet förstås, och kan tänkas agera därefter. Tidningen vill nog inte utnyttjas för att gynna någon av sidorna i en intern maktkamp. Att den finns, vilka fraktionerna är, och hur allvarlig den är, vill nog tidningen avslöja, förutsatt att ingen källa röjs.

  Kan det vara Ekeroth själv, som har ett horn i sidan till Almqvist och den högsta partitoppen? Det kan inte uteslutas. Ekeroth är extrem anti-muslim, men också extrem Israel-vän, med tydliga sympatier för de mest extrema israeliska bosättarna på palestinsk mark. Som Israel-vän fungerar han som Åkessons anti-nazistiska alibi, åtminstone inåt i partiet. Min gissning är att Åkesson därför inte vill sparka honom.

  Nu skriver en avhoippad sd-politiker från Värmland, där den tidigare partiledaren torde ha ett visst stöld, att kresten kring honom
  ”inte uppskattar SD:s rörelse från den yttersta högerkanten och inåt, mot mer städade korridorer.” Det är ett ganska märkligt påstående eftersom den marschen startades av den förra partiledaren. men bara har fortsatt som ett spel för galleriet under den nuvarande. Kanske var det ett spel för galleriet även under den förre partiledarens tid.

  Att den nuvarande partiledaren skulle stå för en mer anti-nazistisk och demokratisk linje än sin företrädare är en myt – även om Åkesson är betydligt mer medial och ger ett mer sympatiskt intryck än sin företrädare. Det är ju bara att granska vilka personer som finns i den ledande partikvartettens omedelbara närhet, förutom Almqvist och Ekeroth. Den skånsk nynazismen? Kommer journalisterna, som nu torde ha fått blodvittring att avstå från den granskningen – som manhar gjort under praktiskt taget hela Åkesson-tiden?

  Avhopparen, som står bakom teorin om en rörelse bort från den yttersta högerkanten,har själv träffat Almqvist, som då gav ett mycket sýmpatiskt intryck, som inte alls stämmer med hans uttalanden och beteende på den nu släppta videon. Ja, det är nog många sd-medlemmar som under en kortare eller längre tid har låtit sig luras av ”filttofflorna”.

  Den öppna nazismen har inte varit gångbar i Västeuropa på samma sätt som i Östeuropa, och därför har den västeuropeiska nynazismen kopierat den kommunistiska folkfrontsmodellen, med Front National som föregångare. Det är de till synes demokratiska och antirasistiska partierna, som nu sitter i de västeuropeiska parlamenten som fungerar som de gamla folkfronterna gjorde. Frågan är alltså vilka krafter som styr bakom fasaden. .

 3. Leif Andersson Says:

  Finns säkert falanger i de flesta partier. Vi har t.ex. en ganska uttalad vänsterfalang resp. högerfalang inom S. När det gäller KD har vi också olika falangbildningar.

  Känns som ganska naturligt inslag i en demokrati eftersom alla medlemmar i ett visst parti självklart inte har samma åsikter i alla viktiga frågor.

 4. Fyrtiotalisten Says:

  Vidgat perspektiv: http://fyrtiotalisten.wordpress.com/2012/11/15/erik-almqist-kent-ekeroth-och-alla-andra-politiker/

 5. Den sjätte mannen Says:

  […] Länkar: SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, DN, DN, DN, Expr, Expr, GP, GP, Bloggar: JW, PH, RB, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: