Ansvarslöst av Arbetsgivarna att blåsa till strid i en lågkonjunktur

När facken tar sitt ansvar blåser arbetsgivarna till strid. På DN debatt skriver fem företrädare för industrifacken att de sänker sina lönekrav av hänsyn till konjunkturläget.

Ökade reallöner samt fortsatt utbyggnad av föräldralönen och systemen för arbetstidsförkortning. Det är de viktigaste punkterna när industrifacken i dag, måndag, presenterar sina krav inför avtalsförhandlingarna. Men lönekraven är lägre än förra året, skriver företrädare för förbunden. DN

Arbetsgivarnas reaktion är häpnadsväckande, de spottar i den utsträckta handen.

Men arbetsgivarna sågar fackets krav. ”De saknar verklighetsförankring”, säger Almegas vd Jonas Milton. DN

Istället för att se budet som en möjlighet svarar arbetsgivarna genom Almega med förolämpande invektiv. En titt på arbetsgivarnas strategidokument avslöjar deras verkliga avsikter.

  • Nej till låglönesatsningar som skapar högre lönemurar
  • Företagsanpassad lönebildning SN hemsida

Istället för att visa sans och måtta i ett svårt konjunkturläge blåser arbetsgivarna till strid, genom att attackera fackföreningsrörelsens kärnfrågor. En initierad källa på Unionen ger en kommentar.

SN lanserar ordet ”lönemurar”. Det skrivs inte rent ut, men det är tydligt att de menar att facket reser lönemurar, framförallt inom LO-förbund där du har de med sämst lön.

SN hävdar att lönen är det som utestänger okvalificerad arbetskraft från företag. Du blir inte mer kunnig att dra i en skruv för att du får sämre betalt. Utbildning, erfarenhet och kompetens löses inte med sänkta löner, det krävs som bekant utbildning. Det nämns inte överhuvudtaget.
De hävdar också att en utjämnad lönestruktur låga drivkrafter för människor att utbilda sig, att på sig mer ansvar och att arbeta mer. Detta stycke är riktigt kul, om vi vänder på det, är det så idag att du inte får mer betalt/lön om du utbildar dig, får utökat ansvar och arbetar mer?

Sammanfattaningsvis – Du som har dåligt betalt ska ha sämre betalt, för det är du som är skulden till att vi har hög arbetslöshet

Företagen vet att facken inte kommer att köpa dessa krav. De vet att det kommer att provocera fram en konflikt.

Varför vill Svenskt Näringsliv ha konflikt på den svenska arbetsmarknaden våren 2013?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: