”Anders Borgs nya angrepp mot bankerna är både snurrigt och meningslöst”

Anders Borgs nya angrepp mot bankerna är både snurrigt och meningslöst. Om vi utgår från att han är rätt citerad så lät det så här från finansministern, enligt TT, efter ett möte med riksdagens EU-nämnd i dag:
– Låt mig varatydlig på den punkten; börjar bankerna diskutera utdelningar då kommer vi skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börja återköpa aktier SvD

Carolina Neurath, börsreporter på SvD Näringsliv, håller inte igen när hon kommenterar Borgs senaste skäll mot landets banker. Vad är då Anders Borg ogillar denna gång? Trots prekärt läge i världsekonomin tänker vissa banker dela ut pengar till sina ägare istället för att bygga upp det egna kapitalet.

Som utredarna konstaterar har Borg i sak rätt

Bankerna tycker inte att de behöver hålla så mycket eget kapital. Det egna kapitalet är skillnaden mellan bankens tillgångar och skulder och det fungerar som en buffert för exempelvis kreditförluster. Bankerna vet att staten kommer att gripa in och rädda dem om de skulle få problem Utredarna

Neaurath skriver i sin artikel ”De kommer att dela ut pengar till sina aktieägare”. Bankerna struntar i Anders Borg därför att han bara ryar, men avstår från att agera. Borg har under de senaste åren attackerat bankerna verbalt mer än 20 gånger, men inte gjort nåt.

Varför avstår Borg från att agera? Varför nöjer han sig med ett meningslöst ryande?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “”Anders Borgs nya angrepp mot bankerna är både snurrigt och meningslöst””

 1. Leif Andersson Says:

  Det bästa vore om staten helt tog sin hand från bankerna så de själva får stå för den egna risken. Då skulle skattebetalarna inte behöva subventionera bostadslånen åt välbärgade bostadsägaren och räntorna på dessa lån skulle antagligen höjas med ca 2% i en erforderlig riskpremie.

 2. Anders Borg ”ajabajar” bankerna « Görans tankar och bagateller Says:

  […] Andra som skrivit: Göran Zettergren, Peter Johansson […]

 3. Marcus Says:

  Ja vad gör Borg i frågan…?

  Han ryar som sagt, hotar ibland men oftast ber han kunderna byta bank.

  Men vad ska vi byta till Anders? Och ryar litet om eventuella krav på bättre balansräkning. Mer pengar hos banken så vi slipper lösa ut bankerna med tjugo års mellaenrum.

  Det är märkligt tyst om hans inställning, det kritiseras litet ljumt från medierna, de politiska motståndarna hänger med. Men ingen ställer egentligen Borg mot väggen; vad är skälet till denna flathet inför något så viktigt som bankernas kapitalansamling.?

  Svaret är en benhård ideologisk förankring. Staten ska inte lagstifta om vinster. Demokratin har inget att göra i styrelserummen. Men bara släpp detta nu, bara gör, visa litet handlingskraft! Det är vad staten ska göra. Handla i nationens intresse. Handla Anders, ställ kravet och genomför.

  I ett privat företag hade du blivit omplacerad, om inte sparkad om bara turordningsreglerna tillät.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: