Det svider när den givna makten försvinner

Jag skrev igår om USAs vita kränkta män, det är värre än jag befarade. På universitet i Mississippi, Ol Miss, utspelades scener från en svunnen tid.

400 studenter skanderade rasistiska slagord och protesterade mot omvalet av Obama och polis fick kallas till platsen. AB

Den gamle rockaren Ted Nugent gjorde sin position klar via twitter

”Hallickar, horor och välfärdsslynglar och deras själlösa supportrar har sig en president som förstör Amerika.”

Varpå han tillade:

”Vilket inhumant skadedjur tror att andra  ska betala för deras fetma, sprit, mobiltelefoner, aborter och liv?” DN

Reaktionerna tyder på betydligt mer än bara besvikelse över en valförlust, det är tecken på en mörk underströmning inom USA-högern som i förlängeningen hotar USAs demokrati.

USA har historiskt inte haft några problem med att avsätta demokratiskt valda regeringar om de hotar USAs intressen. När nu Nugent anser att folk som röstar fel är ”inhumana skadedjur” är det logiskt för honom hans gelikar att stampa ner skadedjuren eller i vart fall försvåra eller avskaffa deras rösträtt.

Vi kan redan idag se ett mönster. Obamas väljare föredrar att förtidsrösta. Konservativ lösning är att dra ner på förhandsröstning. De får rösta på tisdag som alla andra. Om de inte kan komma från jobbet, tja, det är deras problem.

Valobservatörer från OSSE riktar kritik mot valet

Det finns allvarliga bekymmer med saker som rösträtten, röstlängder, öppenheten kring finansieringen av valkampanjer, kontrollräkning och de internationella observatörernas möjligheter, sade ledaren för OSSE:s observatörer Daan Everts. DN

Kommer republikanerna att försöka vinna genom att gå mot mitten eller genom att förhindra moståndarna från att rösta?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Det svider när den givna makten försvinner”

  1. Henrik Vallgren Says:

    Problemet är att bananrepublikanerna sitter på majoriteten i Kongressen och lär sabotera varje försök till att balansera budgeten, vilket inte går utan att stryka GWB’s enorma skattelättnader.

    Ett problem är att för de superrika som t.ex. bröderna Koch, så kan det vara en lönsam investering att stoppa några hundra miljoner i republikanernas valbudget eller ännu hellre i en närstående organisation. En valrörelse i USA är väldigt annorlunda: väldigt lite debatt men istället massor av fula påhopp i TV-annonser.

    Även i Sverige har vi problem med valsystemet. T.ex. fick (s) fem riksdagsmandat extra tack vare att man vann valkretsarna och att utjämningsmandaten inte räckte till för att kompensera de små partierna. Finns här någon som tror att (s) tänker medverka till ett rättvisare valsystem i Sverige?

  2. Af Dunkelspel Says:

    Valsystem och valsystem, ett verkligt demokratiunderskott är regimen reinfeldts återkommande vägran att rätta sig efter riksdagens beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: