Skakande berättelse från en mor till en israelisk Estelleaktivist

Nurit Peled-Elhanan är mor till  Elik Elhanan, som seglade med Estelle. Hon ärockså mor till Smadar Elhanan som vid 16 årls ålder dödades av en palestinsk självmordsbombare. Idag skriver hon i DN; ”Att vara mor till en av fångarna från ”Estelle””.

Min sons och hans båda vänner Yonatan Shapiras och Reut Mors kroppar är fortfarande märkta av brutala elchocker, slag och fullkomligt avskyvärd förnedring.

Jag vet inte hur många liknande citat jag sett från mödrar i diktaturernas Argentina, Chile & El Salvador, men denna gång gäller det Israel. Landet som kallas sig ”Mellanösterns enda demokrati”.

Hand- och fotbojor till trots strålade deras ansikten av två veckors seglats med de bästa av människor i denna värld. En polisman bad Yonatan ge skosnörena till sin mor. När han böjde sig ned, tittade han plötsligt upp och sa: ”Mor, är du medveten om att ifall vi varit i Syrien hade du aldrig kunnat komma och hälsa på mig? Du ser vilken stat vi har! Det finns fortfarande en chans, fortfarande en chans.”

Den som frågar sig vilka motiv dessa modiga människor har för att bryta blockaden mot Gaza behöver inte fråga mer. För dem handlar det lika mycket om att värna Israel som att bryta blockaden. Att bryta blockaden kan mycket väl vara det enda sättet att rädda den israeliska demokratin. En brutaliserad rättsapparat är ett hot mot demokratin.

Nästa dag blev vi i egenskap av förmyndare kallade till dna-test. Denna gång fick vi sitta i väntrummet på polisstationen, där vi blev uppmanade att ge oss i väg och lämna plats för ”medborgare som förtjänar att sitta här”. En ung kvinnlig polis med hästsvans sa: ”Är detta flotillafolket? Ge mig ett skjutvapen så jag kan skjuta ner dem alla.”

Nurit Peled-Elhanan och Elik Elhanangör mig stumma av beundran. När deras 16-åriga dotter/syster dödas förfaller de inte till hämnd utan agerar för att förhindra ytterligare död och lidande. Det är inte så lite Gandhi över deras agerande.

Vilka är det största hotet mot Israel? Aktivisterna som trots elchocker, misshandel, hot och förnedring faktiskt tror på den egna statens demokratiska ideal och av den orsaken vinner sina fångvaktares respekt eller den unge polisen som gärna skulle ”skjuta ner dem alla”?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: