Halvnöjd med Löfvens besked om vinster i välfärden

Socialdemokraternas partiledning har presenterat ett förslag till principer om hantering av vinster i välfärden. Märk väl att det är ett förslag, beslut fáttas av partikongressen i vår.

Jag gillar det principiella anslaget

Vår syn på välfärden utgår ifrån våra värderingar om frihet, omtanke, jämlikhet och gemensamt ansvarstagande. Alla individer har skyldighet att bidra och alla har rätt att få del av skola, vård och omsorg. Välfärden ska vara av hög kvalitet och finansieras gemensamt. Den ska fördelas efter behov och inte efter köpkraft. 1(5)

Socialdemokraterna vill se en vinstbegränsning. Ingen vinst ska kunna tas ut på bekostnad av kvaliteten, utan kvaliteten ska vara hög och likvärdig i såväl privat som offentlig verksamhet. 2(5)

Jag ställer mig dock frågande till om de åtgärder som föreslås kan garantera  frihet, omtanke, jämlikhet och gemensamt ansvarstagande och vinstbegränsning. För att garantera att vinstbegränsning krävs skarpa regler.

Det är viktigt att hålla i minnet att även detta dokument är en utgångspunkt för diskussion. För att vinna på kongressen krävs 176 röster. Nu vet vi var partistyrelsen står – bara börja mobilisera.

Några pluspunkter:

 1. Det ska vara möjligt för kommuner att själva välja om de vill införa LOV
 2. Vi har sett upprörande exempel på hur offentliga verksamheter som byggts upp av skattemedel sålts för mycket låga belopp. En ny lag om investeringsskydd bör införas så att skattefinansierad verksamhet inte kan säljas ut till privata ägare till underpris.
 3. Det ska vara möjligt för kommuner att rikta upphandlingar och valfrihetssystem inom välfärden till enbart privata, kooperativa och ideella aktörer som inte drivs i vinstsyfte.
 4. Personal i privat välfärd ska också omfattas av meddelarskydd.

Ovanstående är punkter jag helhärtat ställer mig bakom.

Det kommunala självstyret måste värnas från moderat klåfingrighet. På samma sätt måste skattebetalarnas pengar säkras så inte privatiseringshungriga moderater kan rea ut skattebetalarnas egendom på blocket. Ett grundlagsskyddat meddelarskydd är bara så självklart.

Punkt fyra en nyckelpunkt. Kommuner måste lokalt få styra om de vill välja bort Carema & co. Vart fjärde år anordnas en folkomröstning om förfarandet. Placera makten hos kommunerna är rätt. Vad som passar Nacka kanske inte passar Malung eller Malmö.Jag gillar även tankarna på ett större kommunalt inflytande över skoletableringar.

Är jag nöjd? Nej. Inte missnöjd heller. Detta är något att jobba utifrån.

Bloggat: Peter Högberg verkar försiktigt positiv, Martin Moberg hänvisar till Ulf Bjereld som gör ett spelteoretisk analys, Moderaternas toppbloggare skriver om…moderata grejor

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Halvnöjd med Löfvens besked om vinster i välfärden”

 1. Seriositet = regeringsduglighet « Parkstugan Says:

  […] Bloggat  Peter Johansson om halvnöjd med Löfvens besked om vinster i välfärden…, Tord Oscarsson om dagens partistyrelsebeslut…, Peter Högberg om att socialdemokraterna tror på krav före förbud…, Martin Moberg 1om vinst i färden som debatteras både inom S och utom S…, 2 om att Löfvens förslag bra utgångspunkt för vidare diskussioner…, Annarkia om att inget block kan räkna bort SD…, Socialdemokraterna i Göteborg om att Alfons Åbergs kulturhus som nu är invigt, Eva Hillén Ahlström om ett inlägg med adress till Stefan Löfven…, Arbetarrörelsens Tankesmedja om en affärsplan för non-profit företag tack!, Martin Moberg om att opinionsläget tätnar med knappt två år kvar…, fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens blogg,Netroots, Politometern, Bloggar.se […]

 2. (S) vill begränsa vinsterna i välfärden. Ett steg i rätt riktning. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] Röda Berget om vinstuttag i välfärden […]

 3. Ordning och reda i välfärden « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Ulf Bjereld, Rosemari Södergren, Martin Moberg, Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Helena Ericson, Markus Mattila, Jimmy Jansson, Johan Westerholm, Peter Johansson, Johan […]

 4. Svenskt Näringsliv ett allvarligt hot mot människolivet | Nemokrati Says:

  […] mer: Expressen – Skröt om sänkt moms – sen höjdes priset, Röda Berget – Halvnöjd med Löfvéns besked om vinster i välfärden, AB – Jag borde inte tala, jag borde inte skriva, SR Ekot – Sverigedemokraternas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: