Löfven blir konkret om vinster i välfärden

Stefan Lövfen gläntar på dörren till garderoben och visar en del av det förslag till hanteringen av vinsten i offentligt finansierad, men privat utförd välfärd. Förslaget innehåller två huvuddelar.

Öppenhet – name & shame: Genom att kräva en total öppenhet i redovisningen kan anställda, politiker och allmännhet se exakt hur mycket vinst som görs på en enskild vårdcentral, skola eller förskola. Tanken är att öppenheten ska göra det svårt att göra vinster, utan att allmännheten reagerar.

Meddelarfrihet: Genom att anställda i ovan nämnda bolag samma meddelarskydd som anställda i gemensam sektor garanteras öppenheten. Det äår viktigt att påpeka att meddelarfriheten även måste gälla vad som vardagligt tal kallas ”företagshemligheter”. Interna arbetsmaterial, kalkyler, kvitton från representation, löner, rutiner för att hantera klagomål etc kan då hamna hos pressen.

Det är viktigt att komma ihåg att dagens besked inte är ”beslutet”, det kommer att tas på partikongressen i april 2013. dagens besked är en del en beslutsprocess som kommer att mynna i någon form av kompromiss hela partiet kan ställa sig bakom.

Borgerlighetens tyckare kommer att gala om splittring och krig, men vi sossar fattar beslut genom diskussion. Det är endast när olika åsikter bryts mot varandra nya insikter kan skapas.

Socialdemokraterna är en folkrörelse, inte ett VD-parti.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

13 svar to “Löfven blir konkret om vinster i välfärden”

 1. Vinsterna i välfärden « Says:

  […] Sven-Erland, Tord Oscarsson, Aurora, Röda Berget […]

 2. Bengt Silfverstrand Says:

  Nej, något konkret besked är det inte fråga om. En viss försiktig positionsförskjutning, men mycket återstår för att socialdemokratin ska framstå som trovärdig i sin inställning till hur skattegenererade överskott i väfärdsverksamheter ska hanteras.

  Mer konkret än innan – som sagt en utgångspunkt för en diskussion om hur detta ska göras. /Peter

 3. Håkan Larsson Says:

  Det låter trevligt med ”öppenhet”, men samtidigt betyder det att det offentliga bara kan reagera på det som HAR varit, dvs vid nästa upphandling. Om man däremot från början ställer krav att överskott skall återinvesteras i verksamheterna kommer saken i en helt annan dager.-

 4. anita Says:

  SVT Nyheter (Publicerad 23 oktober 2012 – 06:51 – Uppdaterad 24 oktober 2012 – 11:41)

  ”Ett fåtal stora vinstdrivande företag Bjässarna tar en allt större del av vård, skola och omsorg i Stockholm.

  Det visar en rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, skriver Dagens Nyheter.

  Bland annat drivs VAR FJÄRDE vårdcentral av fyra stora aktörer, och VAR TREDJE äldreboende av antingen Attendo eller Carema, båda ägda av riskkapitalbolag.

  I Stockholms stad driver Attendo och Carema tillsammans 30,3 procent av äldreboendena. När det gäller hemtjänst delar samma företag tillsammans med Aleris på 16,6 procent. Och det är likadant när det gäller skola, tre företag driver tillsammans 30 procent av de fristående grundskolorna, Academedia, Kunskapsskolan och Engelska skolan.

  Enligt siffror som DN låtit ta fram äger vårdkoncernerna Aleris, Capio, Carema och Praktiktertjänst 25 procent av alla vårdcentraler i länet, år 2007 var den siffran 16 procent.

  Attendo, Carema, Capio, Academedia och Engelska Skolan ägs helt eller delvis av olika riskkapitalbolag.”

  Peter, tror du verkligen att Löfvens förslag rår på detta?

  Det är en utgångspunkr för en diskussion. Vi kommer att ta ett beslut i början av april 2013. /Peter

 5. Löfven är på rätt spår om vinster i välfärden | signerat || kjellberg Says:

  […] vad som gäller oavsett vem som bedriver verksamheten så tror jag att man är rätt ute i den här […]

 6. Fegt av Löfven angående vinst i välfärden. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] Peter Högberg om Löfvens välfärdsuttalande […]

 7. Ska det va´en påtår... Says:

  Det ska inte finnas vinster i skola, vård och omsorg! Dessa vinster är en omlördelning av resurser från fattiga till rika…
  Våra skattepengar ska gå till bra välfärd för alla, bra arbetsmiljö, ordentliga löner och återinvesteringar!
  tant Elin

 8. Nordea korkar upp champagnen och redovisar bubbelvinsten ‘i detalj’ | Nemokrati Says:

  […] Att Borg privatiserat skuldberget, Alliansen nedmonterar trygghetsförsäkringarna och låter riskkapitalet slimma välfärden gör också att folk tvingas till ännu mer krediter och lån i bankerna som dessa självklart […]

 9. Det ska tydligt gå att se hur skattebetalarnas pengar används « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Peter Högberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Markus Mattila, Johan Westerholm, Martin Moberg, […]

 10. Monsar A. Says:

  Det første skridt er naturligvis at erkende, at der er et problem. Hvad der er endnu sværere, er at finde en løsning på det. Jeg synes, at det er alt for lang tid at vente til partikongressen i April. Der er jo et halvt år til endnu.

  Oavsett vilka besked Löfven ger nu, oavsett vad partistyrelsen beslutar nu, kan kongressen köra över dem. Blit jag vald till kongressen agerar på uppdrag av medlemmarna i Malmö AK. Innebär det att köra över partiledningen – helt OK. /Peter

 11. Putte Torild Says:

  Jag anser att Löven passerar en gräns när han inte kan säga nej till vinster i välfärden. Sverige är nästan ensamma i hela världen om att ha gått så här långt på denna väg högerut. Inte ens USA har lyckats med detta konststycke. Det man kan fråga sig är om S kan hålla ihop som parti om det skulle bli ja på kongressen? Hur kan ”rörelsen” i så fall tiga och se glada ut efter detta?

 12. Löfvén blir konkret – skattefinansierad vård, skola och omsorg avskaffas | Nemokrati Says:

  […] Löfvén nu blir ‘konkret’ i frågan om vinster i välfärden (därför snart ofärden) gör han ingenting annat än att […]

 13. Vänsterpartiets vinstförbud i välfärden kommer aldrig bli verklighet | signerat || kjellberg Says:

  […] Om Socialdemokraterna “bara” ser till att klart och tydligt jämställa vad som gäller oavsett vem som bedriver verksamheten så tror jag att man är rätt ute i den här debatten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: