Elpistoler och förödmjukelse är diktaturens verktyg

Vår moderate försvarsminister Enström mumlade ännu en gång på målet om vilka stater som är diktaturer. En fråga hon inte behövde konfronteras med är huruvida en demokrati kan använda diktaurens verktygslåda och fortfarande vara en demokrati?

I en rättsstat har polis en rättighet och en skyldighet att använda våld för att skydda sig själv och andra. Men våldet ska vara motiverat och minimalt. Det är ett signum för en demokrati. I en demokrati används aldrig våld för att straffa, förudmjuka eller eller som ett medel för att utkräva hämnd.

I en diktatur rådet motsatta synsättet. Våld och förudmjukelse är ett både ett medel och ett mål i förtryckets tjänst. Rättssäkerhet innebär en förutsägbarhet i den legala processen. Vad som händer mellan gripande och en friande/fällande dom är reglerat i förväg.

När en elitsoldat använder en elpistol på en 65-årig obeväpnad kvinna, tvingar en 80-årig man att sitta nio timmar i solen är det fråga om fysisk bestraffning och förödmjukelse. Det är diktaturens verktygslåda som kommer till användning.

Det är viktigt att Estelles besättning tar fram det mod M-P Boëthius uppvisar och berättar samtliga detaljer från gripande till förhör. Varje slag, varje knuff, varje hotelse, varje stickord måste fram i ljuset. Så fungerar en rättsstat.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: