Ett kluvet C klyver Alliansen

– Det finns ingen framtid för oss. Jag vill ha andra lösningar. Jag är ingen moderatvän, särskilt inte när de blivit så här stora, säger han. SvD

Bertil Bölins uttalande får Fredrik Antonsson att få ett åtta styckes utbrott om Centerns nödvändighet för Alliansen. Vad Antonsson missar är att under moderaternas paraply håller centern på att vissna bort till intet. Bölins uttalande om moderaterna är inget ovanligt för centerpartister från glesbygden.

Centern är ett kluvet parti vilket några citat ur den utmärkta artikeln visar

14 av de 27 ordförandena säger att de inte skulle kunna trycka på ja-knappen för att ersätta en gammal kärnkraftsreaktor med en ny trots energiöverenskommelsen som Centern skrivit på. […]

Tydligt är också att de flesta vill gå tillbaka till rötterna och framför allt fånga upp glesbygdsfrågorna. 17 ordförande pekar ut den som den viktigaste sakfrågan de närmaste åren.

Tydligast är Centerns i kent Perssons Örebro.

– Partiet måste gå först och det är inte självklart att vår politik passar bäst inom alliansen. Det samarbetet är inte hugget i sten.

Det jäser i det krisande centerpartiet och sprickan är välkänd. Folkrörelsepartiet står mot PR-partiet. Det är Ångermanland vs Stureplan. Många medlemmar känner inte igen sitt parti och närheten till avgrunden skrämmer. I kristider söker vi oss gärna till det bekanta, vi söker trygghet. För många centerpartister betyder det fokus på glesbygdsffrågor och kärnkraftsmotstånd. Sånt moderater ignorerar eller ogillar.

Centerns grundproblem är att partiet kan liknas vid ett läckande badkar. I botten finns ett stort hål där de gamla glesbydsväljarna rinner ut. Bredvid karet står Federly & Ankersjö med en slang och fyller på med marknadsliberala stockholmare. Tyvärr för C är utflödet i glesbrygd större än tillskottet i storstad.  I valet 2010 tappade C sitt enda mandat i Göteborgs fullmäktige, i Malmö hade Centern inte ens ett mandat att tappa. Endast i Stockholm fick partiet en lokal framgång, men frågan är om det är moderata stödröstare eller nya centerpartister.?

Per Ankersjö hänvisar i artikeln till valet 2018, då ska Lööf blomma ut. Frågan är om Centern inleder den valrörelsen som ett riksdagsparti?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Ett kluvet C klyver Alliansen”

  1. Håkan Larsson Says:

    Centerns roll som vingelpetter i senare svensk politik (fr.o.m. jätteförräderiet med att släppa in KD i RD på ett centermandat) känner vi väl till. Att enstaka C i framtiden skulle stå på sig i omröstningar där M säger något annat är inte sannolikt. Problemet ligger också mycket i att om C ramlar ur 2014 kommer M att börja stödja sig öppet på SD. Som det nu är accepterar S att använda motståndarens termer både när det gäller M som SD (det existerar t.ex. ingen ”arbetslinje”. Det finns en ”anställningslinje”.) Det inebär att M/SD automatiskt har försteg i debatten. Skärpning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: