Varför fredspris till EU – just nu?

EU har fått Nobels fredspris. Jag kan faktiskt inte protestera mot att konstruktionen EU får priset, men jag frågar mig varför EU får priset just 2012.

EU.moståndarna skriker om att EU inte är något fredsprojekt med hänvisning till hantering av finanskris, migrationsregler, vapenhandel, handelsavtal med Israel, påpekanden att EU minsann inte stoppat några krig i världen etc. Gemensamt för dem alla är att de missuppfattat sakfrågan. EU är ett fredsprojekt därför att det förhindrar medlemmarna att kriga inbördes.

Vad jag vet finns ingen vettig bedömare som en ser ens en minimal risk för en konflikt mellan länder i västra europa så länge som EU består, vilket är ett historiskt undantag.

Hur stor är krigsrisken mellan Tyskland oxh Frankrike idag?

EU bildades för att bryta den dödens cykel vi bara ser avslutningen på ovan. Att ge EU fredspriset är inte pricipiellt felaktigt. EU är förmodligen det mest effektiva fredsprojektet i modern tid. EU borde ha fått priset för länge sedan.

Men – varför nu?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

6 svar to “Varför fredspris till EU – just nu?”

 1. Håkan Larsson Says:

  Bara en liten historisk observation:
  Alla vet vem som hittade på tanken med kol- och stålunionen. Just det: en fransk adelsman…. vad var det nu han hette?
  Men vad hette hans hustru som ogift?
  Just det. Elisabeth von Thyssen-Bornemisza.
  Hennes far, i sin tur, var Hitlers störste private bidragsgivare.

  Men halleda då. Glöm inte att Hitlers farfars far var grisfarmare…/Peter

 2. Ett fredspris 50 år försent « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Johan Westerholm, Annika Högberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Den sjätte […]

 3. Kasper Wall Says:

  Stor brist på fantasi och ny bottenkänning i Norge! Kanske skall vi bekosta en nyöversättning av testamentsvillkoren till norska så att Jagland & co begriper vad de skall göra? En sak är säker: Nobel vänder sig i graven.

 4. Bert Says:

  Må säga att Detta pris nu helt tappat sitt förtroende.
  Man kunde lika gärna gett det till en femåring
  som hittat en fredspipa i sandlådan.

 5. gydvan Says:

  För mig är det groteskt att EU får Nobels fredspris. Ja, EU var väldigt viktiga för bevarandet av fred i början när det kallades Europeiska kol- och stålgemenskapen som väl kan kalla inledningen av EU.

  EU håller på att splittra upp arbetsrätten, har väl inte den mest optimala demokrati, har en positiv syn på vapenexport, har en hård flyktingpolitik och som jag ser det så har euron bidragit till finanskrisen, EU har krävt att befolkningen ska betala den ekonomiska krisen medans finansen har fått stöd både ekonomiskt och på andra sätt.

  Faktum är att EU har framkallat oroligheter inom EU och risken finns att det fortsätter att bli värre. Grunderna de la inledningsvis som Europeiska kol- och stålgemenskapen har sannolikt bidragit till fred men inte den nuvarande organisationen.

 6. FREDSPRISET ÄR ETT KONSTPROJEKT « KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] Sverigedemokraterna. Marginaliserade människor är farliga och är det i det här klimatet som EU tydligen gör sina fredsinsatser, ett klimat dom själva bidragit till att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: