Intrång på Ringhals blottlägger kärnkraftens risker

Ett antal Greenpeaceaktivister har trängt in på Ringhals. Syftet med aktionen är att visa hur enkelt det är att runda säkerheten.

På tisdagsmorgonen tog sig ett antal aktivister från Greenpeace in på kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. Aktionen kallades ett fredligt stresstest tänkt att uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverken DN

Enligt upgift till SvD från Greenpeace ska det fortfarande finnas folk kvar på Ringhals, uppgifter som ansvariga vare sig kan bekräfta eller förneka.

Aktionen sätter fingret på kärnkraftens inneboende risker. Vad hade en potentiell terrorist kunna ställa med under samma tidsperiod? En annan fråga är vilken typ av säkerhet ett demokratiskt samhälle kan tillåta sig att sätta upp. Minfält eller lösa attackhundar i en taggtrådskorridor skulle säkert vara effektivt, men det är inte den typen av installationer som direkt lockar mig.

Intrånget utgör förmodligen någon form av lagbrott. Ska bli kul att se om myndigheterna väljer att väcka åtal. Ur aktivisterna synvinkel är en rättegång en möjlighet, eftersom den skulle ge mycket media, men även möjligheten att förhöra vittnen under ed.

De blir säkerligen fällda, men poängen med civil olydnad är att bryta mot lagen, se till att åka fast och använda rättegången för att påvisa lagens orimlighet. Jag brukar kalla det Gandhi 1.1.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

3 svar to “Intrång på Ringhals blottlägger kärnkraftens risker”

 1. Den sjätte mannen Says:

  […] AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, Bloggar: Cc, RB, Tweet !function(d,s,id){var […]

 2. Hur står det egentligen till med säkerheten på kärnkraftverken? | Svensson Says:

  […] inne på kärnkraftverkens område över natten utan problem. Detta understryker att Ringhals har problem med säkerheten, något som tidigare kunnat konstateras när det hittades sprängämnen inne på […]

 3. Leif Andersson Says:

  Kärnkraften har väl inget samband med undermålig bevakning. Ungefär som och hävda att all fotboll ska stoppas eftersom det inte går att hantera absolut säkerhet från alla huliganer.

  Å andra sidan kan en hulihanattack inte tvinga fram en evakuering av en storstad. Det osannolika händer alltid…/Pwter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: