Tidens kungasatir är nödvändig

Socialdemokratiska skriften ”Tiden” har länge betraktats som en grå dammig småtrist  publikation. Den bilden förändrades i och med publiceringen av bilden ”Kungamiddagen”. Bilden är en spegling av maktförhållanden i samhället och det gör den farlig.

Den här bilden föreställer inte några makthavare. Den föreställer två personer som fötts respektive genom giftermål fått representationsfunktioner enligt svensk grundlag. Kungen är statsöverhuvud men saknar all politisk makt SvD

Madeleine Leijonhufvud, fd professor i straffrätt, skräder inte orden. Min fråga är hur hon kan säga att det inte finns några makthavare på bilden. Visst, inga av de personerna har formell makt utifrån en folkvald position, men är dom maktlösa?

Vi har HMK Carl XVI Gustaf och hans drottning. När någon av dem öppnar munnen i en politisk fråga skälver mediesverige, opinionen och de förtroendevalda till. Att kalla dem maktlösa är löjligt. Övriga äldre män på bilden är några av kungens kompisar. Ingen av dem har offentliga positioner, men i kraft av deras ekonomiska makt och nätverk är de tunga osynliga makthavare i vårt samhälle. Om inte Tiden ska sätta fingret på samhällets osynliga maktförhållanden, vem ska då göra det?

Kaffeflicksskandalen drog fram  sällskapets sunkigheti ljuset.

Jan Helin skriver en läsvärd krönika om kungamakten och yttrandefriheten.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

2 svar to “Tidens kungasatir är nödvändig”

 1. Gunnar Westman Says:

  Som medlem i republikanska klubben och sedan länge övertygad antirojalist anser jag det självklart att man skall använda sig också av satir i argumentationen mot monarkin. Kungafamiljen som får stå ut med det. Men satir skall vara stilfull och roande. Tyvärr tycker jag inte Kungamiddagen håller måttet i det avseendet. Den är mest plump. Jag är böjd att hålla med dem som anser att bilden gynnar kungafamiljen och därmed monarkin.

 2. Kasper Wall Says:

  Ohlson Wallin har gjort sig känd i o m ”Jesushomofieringen” för länge sedan. Hon gillar ”skandaler” men har inte åstadkommit något nämnvärt sedan dess och nu när hennes ”kulturvänner” är i opposition och uppdragen uppenbarligen tryter så drar hon sig inte för något för att ånyo få uppmärksamhet.

  Bilden är smaklös och som M Lejonhufvud säger föreställer ”vuxenmobbning”. Eller skall Silvia stå till svars för sin fars förehavanden? Jag skulle vilja se Ohlson Wallin ställas till svars för sina släktingars mörka förehavanden i det förflutna på ett liknande sätt.

  Jag är inte heller rojalist och även jag anser att man skall kunna driva med alla inklusive kungahuset inom den goda smakens gränser något som Ohlson Wallin inte har något grepp om.

  Smak är en fråga om åsikt. Jag tycker det är en viktig relevant bild. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: