Konstruktivt av Ardalan Shekarabi om vinster i välfärden

Ardalan Shekarabi skriver på dagens DN debatt det mest konstruktiva inlägg jag sett på länge om praktiska metoder att hantera vinstuttag i företag som säljer välfärdstjänster. Hittils har debatten förts på ett principiellt metaplan med ett väldigt högt tonläge.

Klart är att det finns en folkvilja att begränsa vinstuttagen, frågan är hur det ska göras praktiskt. Ardalan Shekarabis artikel visar på olika möjligheter och utmynnar i ett konktret förslag.

En handlingsplan för upphandlade välfärdstjänster bör innefatta att tydliga och mätbara kvalitetskrav införs i kontrakten. Och att upp- följningsverksamheten förbättras avsevärt och förenas med sanktionsmöjligheter.

Jag anser också att det krävs någon sorts tak och/eller särskilda villkor för vinstutdelning i verksamhetstyper med störst behov av kvalitetsstyrning.

Dessutom bör kommuner och landsting få möjlighet att ställa non-profitkrav vid upphandlingar av välfärdstjänster där man vill gynna ideella aktörer. Det är helt möjligt inom ramen för EU-rätten DN

Shekarabis artikel är steg ett i en process som kommer att utmynna i en konkret modell. Tonläget och sättet att resonera kommer att tvinga personer såsom Stefan Stern och Vidar Andersson att förhålla sig till sakfrågan istället för att skrika i primal.

När realistika modeller för vinstbegränsningar ställs mot marknadsextremisternas krav på obegränsad rätt till profit kommer samtliga politiska partier att tvingas bekänna färg.

Bloggat: Peter Högberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

7 svar to “Konstruktivt av Ardalan Shekarabi om vinster i välfärden”

 1. Anita Ullmann Says:

  Mitt förslag är att använda bolagsformen svb.

  I min motion yrkar jag:
  att Socialdemokraterna verkar för att nyetablering av bolag inom vård, skola och omsorg endast få ske i bolagsform enligt 32 kap aktiebolagslagen,

  att Socialdemokraterna verkar för att utveckla ett praktikabelt sätt där existerande aktiebolag inom skola, vård och omsorg per lagstiftning omvandlas till aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning,

  att Socialdemokraterna verkar för att så kallade sociala företag endast få drivas i offentlig regi eller som aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning.

  https://www.facebook.com/notes/anita-ullmann-kradjian/motion-ang-aktiebolag-med-s%C3%A4rskild-vinstutdelningsbegr%C3%A4nsning/10151043714809716

 2. Per Kjellén Says:

  Människor får inte behandlas som bilar. Men varför är det då så att bilar behandlas bättre än människor i detta vårt samhälle?

  Alla bilar skall besiktigas varje år. Kostar 300 kronor! Tänk vilket framsteg det skulle bli för vår allmänna hälsa, om alla skulle genomgå en årlig kontroll.

  Ingen debatt förekommer om att någon köper bil för 500.000 kronor andra för 100.000 kronor och andra för 10/15.000 kronor.

  Välfärden innefattar också bilar. Inga klagomål på detta.

  Välfärden innefattar skola, vård och omsorg. Stora klagomål på praktiskt taget allt.

  Slutsats – tänk om, gör om, gör rätt. Minimikrav är att behandla barn, gamla och sjuka bättre än bilar!

 3. markusmattila Says:

  Reblogged this on Den demokratiska socialisten and commented:
  Shekarabi skriver konstruktivt om vinstbegränsningar i välfärden!

 4. Kristian Jansson Says:

  Bra skrivet, de största problemen idag löses lätt utan en digital diskussion om vinst eller inte. Det är en och annan kommun som valt en leverantör som verkar för billig för att set ska vara sant, och i många fall är det så. Kravställ nivån på vård, vilka resurser en friskola ska tillhandahålla mm så ska ni se att kvaliteten höjs och vinsterna blir rimliga i förhållande till prestationen.

 5. Vulgärdebatt á la Borgeriet tjänar vi inte på « Röda Berget Says:

  […] Röda Berget Tankar från en Sosse « Konstruktivt av Ardalan Shekarabi om vinster i välfärden […]

 6. Uttag av vinster kan bara skapas genom att ta av våra skattemedel « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Högberg, Peter Johansson, Peter Johansson, Lena Sommestad, Roger Jönsson, Martin Moberg, Ola Möller, Roger Jönsson, Lena […]

 7. De rättsliga aspekterna är viktiga men glöm inte de politiska | LO Bloggen Says:

  […] som bloggar om artikeln: Den hälsosamme ekonomisten, Ingrid Eckerman, Robert Noord, Hans Åberg, Röda berget, Högbergs tankar, Stefans läxhjälp, Tord Oscarsson, Lennarts tyckeri, Ringborgs […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: