Moderaterna förkastar den generella välfärden

Det finns i grund och botten tre välfärdsmodeller.

 1. Samhället har minimalt ansvar – individen får sköta sitt eget skydd (USA)
 2. Samhället ger ett grundskydd som kompletteras med privata försäkringar
 3. Samhället ger ett inkomstskydd som omfattar en bred majoritet av landets befolkning. Ett bra mått är att 80% av befolkningen har 80% av inkomsten från offentliga system vid sjukdom eller arbetslöshet.

Det vi kallar generell välfärd är modell 3, det är den klassiska svenska välfärdsmodellen. Idag, efter 6 år med moderaterna, glider vi med hög fart mot modell 2, dvs en liten grund från samhället(svältskydd), resten får individen sköta med privata lösningar.

A-kassan är ett utmärkt exempel. Efter 6 år med moderaterna har c:a 20% av medlemmarna i a-kssan 80% i ersättning. De övriga tvingas teckna tilläggsförsäkringar. Avgiftshöjningar har dessutom drivit 400 000 personer ut i ett försökringslöst tillstånd. Det är inte generell välfärd. Precis som AB skriver får det även andra effekter.

Däremot saknas det arbets­lösa med rätt kunskaper och rätt erfarenhet för att ta de jobb som faktiskt finns. I augusti anmäldes 50 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen.

Eftersom taken i a-kassan är så låga tvingas arbetslösa som har yrkeskunnande, utbildning och erfarenhet dessutom sänka sina förväntningar på nästa jobb. Det är själva avsikten.

Därmed försvinner deras kompetens i realiteten från arbetsmarknaden, precis som ett antal jobb som någon med mindre erfarenhet skulle ha klarat. En höjning av taken i a-kassan skulle inte öka arbetslösheten, men den skulle förbättra matchningen AB

Samma sak gäller sjukförsäkringen. Ulf Kristersson breder ut sig med närmast lögnaktiga påståenden i Expressen.

Sverige har sedan länge en tradition med starka kollektivavtal som är med och skyddar vid sjukdom. Nio av tio svenskar har dessa avtalsförsäkringar. De är en del av den svenska modellen.Expressen

Kristersson gör en mycket ful sammanblanding av äpplen och ruttna bananer från Dole. Kollektiva avtalsförsäkringar vid dödsfall, olycksfall och arbetsskada har varit med i många år.

Tilläggsförsäkringar för att fylla upp vid sjukdom eller arbetslöshet är ett otyg som för LO-grupperna tog fart efter moderaternas återkomst till makten 2006.

Kristersson argumenterar i artikeln inte för generell välfärd, dvs modell 3, han argumenterar för grundtrygghet + privata försäkringar, vilket inte har ett smack att göra med  den svenska välfärdsmodellen.

Jag mår fysikt illa när jag ser Kristersson argumentera för den sjukförsäkring som gjort så många så mycket illa.

Bloggat: Martin Moberg, Peter Andersson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Moderaterna förkastar den generella välfärden”

 1. Per Kjellén Says:

  Dina modeller skall vara:

  1) Staten har minimalt ansvar
  2) Staten ger ett grundskydd
  3) Staten ger ett inkomstskydd på 80procent

  Hur du än vänder och vrider på begreppen, så är samhället en större enhet än staten och allt det du beskriver är resultatet av vad samhället i den demokratiska processen har givit staten i uppgift att genomföra samtidigt som samhället ställer upp på att betala kostnaderna.

 2. Bert Says:

  Röda Berget skriver.

  Det finns i grund och botten tre välfärdsmodeller.

  1. Samhället har minimalt ansvar – individen får sköta sitt eget skydd (USA)
  2. Samhället ger ett grundskydd som kompletteras med privata försäkringar
  3. Samhället ger ett inkomstskydd som omfattar en bred majoritet av landets befolkning. Ett bra mått är att 80% av befolkningen har 80% av inkomsten från offentliga system vid sjukdom eller arbetslöshet.

  Den andra punkten skulle jag vilja ändra lite på.
  Så här bör den lyda ungefär.

  . ”Samhället ger ett grundskydd som den enskilde individen själv kompletterar med privata försäkringar om denne får och har pengar för det. ”

  D.v.s en privat försäkring är det inte säkert alla får köpa, Det privata företag som säljer har rätt välja vilka kunder de vill.
  Dessutom är det inte säkert individen har råd köpa en försäkring.

 3. Gerd-Inge Says:

  Nej, precis… eller ens har rätt att köpa en försäkring… Om man ska köpa en separat försäkring, då måste man göra en hälsodeklaration. Har du exempelvis diabetes, eller det finns någon i släkten som har epilepsi eller kanske högt blodtryck, så är det inte säkert att du får någon försäkring överhuvudtaget. Du får möjligtvis en försäkring till högre premie om sjukdomarna är av det mildare slaget.

  Sen Per, vet jag inte om jag tolkade ditt inlägg korrekt, men om jag förstår dig rätt, så ger valvinsten regeringen rätt (alltså att man har fått mandat av samhället) att nedmontera välfärden. Om samhället har gett regeringen rätt att nedmontera välfärden, så är det också det som samhället vill?

  Men kan du ärligen säga att Rainfeldt varit ärlig i sin valpropaganda och tydligt sagt just att det här är vad man tänker göra?

  Min ringa analys och mening är att Rainfeldt har valt andra ord som ska klinga bättre och samtidigt dölja vad det är man har för avsikt att göra. Exempelvis ”det ska löna sig att arbeta” och man sänker skatten. Vad det innebär för samhället har man inte direkt talat om anser jag. Jag tror också att folket har röstat bort Göran Persson 2006 och Mona Sahlin 2010, inte röstat fram alliansen.

 4. Per Kjellén Says:

  Gert Inge: Vad jag vill säga är att Röda Berget kan inte använda ‘samhället’ som någon aktör. Staten kan ställas till ansvar. Staten kan stämmas inför domstol. Samhället kan inte ge någon rätten att agera, att bestämma. Det kan medborgarna genom val till en lagstiftande församling. I en demokrati lämnas sedan den verkställande makten till en regering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: