Vad händer med Björklunds kortgymnasium?

Jan Björklund presenterade nyligen ett förslag om 1-åriga gymnasieutbildningar. Inget nämndes när Borg presenterade budgeten, vilket är lite märkligt.

Eftersom jag sitter i Malmö stadsutbildningsnämnd skulle det bli min nämnd som skulle ratta Björklunds kort-gynmasier, alltså vill jag veta hur det blir.

Det slumpar sig så att jag idag och imorgon är på kombinerat möte och utbildning med sagda nämnd. Idag passade jag på att fråga om Björklunds nya skapelse under dragningen om nästa års internbudget, men ingen av förvaltningens chefstjänstemän hade sett några skrivningar. Så:

Vad händer med Björklunds kortgymnasium?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Vad händer med Björklunds kortgymnasium?”

 1. Lars Flemström Says:

  Om du ska vara delaktig i genomförandet av Björklunds ettåriga yrkesgymnasier kommer de att bli en succé. Jag förutsätter att en stor del av utbildningen blir arbetplatsförlagd i samarbete med elevernas potentiella arbetsgivare. Det finns redan idag många yrkesutbildningar, som inte kräver mer förkunskaper än grundskolenivån, både längre och kortare än ett år.

  Det viktiga är att dessa elever får återkommnde chanser under hela livet att läsa in det treåriga gymnasiet, när det passar dem själva, att de inte möts av beskedet: ”Du har ju redan en gymnasieutbildning, och den får du nöja dig med.”

  Inget vet vad som händer…/Peter

 2. Lars Flemström Says:

  I en lokaltidning läste jag nyss en insändare som var kritisk mot Björklunds förslag om ettåriga yrkesgymnasier, men menade att man kunde omarbeta förslaget till något bra genom att göra om utbildningen till ett kvalifikationsår inför det treåriga gymnasiet – och då skulle eleverna få en yrkesutbildning på köpet. Om jag själv får fundera vidare på detta omarbetade förslag, så skulle eleverna kunna jobba något eller några år på en arbetsplats, innan de fortsätter den treåriga utbildningen. Eller börja direkt efter den ettåriga utbildningen, om de känner för det.

  Om man är skoltrött och inte vill ha så mycket ”plugg” kan det vara bra att få ett avbrott med huvudsakligen praktisk utbildning under ett år, eventuellt följt av ett eller flera år yrkeserfarenhet. Det kan ju också vara en tid, då man läser upp ämnen i vilka man har dåliga betyg från grundskolan.

  Jag tycker att Björklunds idé i sig är vettig, att eleverna ska få ett papper på yrkeskompetens och att de har fullföljt en utbildning i stället för att ha skolkat från en utbildning som de vantrivs med. Problemet för Björklund är att han inte har tillräcklig kännedom om den arbetsmarknad, som dessa elever ska utbildas för.

  Dessutom finns ju risken att möjligheten till vidareutbildning inte kommer att finnas. Med ett regeringsskifte 2014 kommer möjligheten att finnas. Idén med ettåriga yrkesgymnasier behöver i sig inte vara en dålig idé. Om resultatt blir bra eller dåligt beror på i vilken politisk jord idén planteras. Vill Björklund bli tagen på allvar, får han nog öppna upp för samarbete vänsterut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: