Bildt, PR-firman & Georgien

– Har man kommersiella relationer med en regering och kort därefter gör skarpa uttalanden kopplade till en konflikt som samma regering är indragen i, reser det frågor, säger han till Aftonbladet AB

Han” som uttalar sig ovan är Fredrik Malm, utrikespolitsk för folkpartiet. Bildt får kritik både från den egna Alliansen och från forskarvärlden för sin roll i triangeln Kreab – Bildt – Georgien.

Innan Bildt ble utrikesminister var han styrelseordförande för PR-byrån Kreab. Bildt lyckades värva Georgien som kund för Kreabs räkning.

Presidentvalet i januari 2008 präglades av oroligheter och svenska ambassadören Hans Gunnar Adén rapporterade hem till utrikesdepartementet, UD, om misstänkt valfusk.

Samtidigt skrev Bildt på sin blogg: ”Resultatet av valet går inte att sätta i fråga” och ”vi har all anledning att gratulera Georgien till ett val som – trots de brister som påtalats – visar landets tydliga val av demokrati och ekonomiska reformer”.

Kort därpå kom dock internationella valövervakare med en kommuniké som visade på ”allvarliga brister”.

Adén kallades hem året därpå. Enligt källor till Aftonbladet var anledningen att Bildt ansåg att han var för regimkritisk. AB

En nation köper inte in en PR-byrå genom att annonsera och sedan ta billigaste anbudet. Det är ett uppdrag som ska säljas in med hjälp av personliga kontakter och förtroendeskapande åtgärder. Bildt spenderade mycket tid i Georgien för att dra in den kunden. Som ordförande för en PR-byrå var det hans jobb, som utrikesminister måste han stå fri från kommersiella, personliga och känslomässiga bindningar till sin fd kund.

Mer jobb för KU…

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: