Har Paggan rätt om skatterna?

Åtta år med Reinfeldt har förändrat Sverige

Ovanstående fras kan sammanfatta Leif Pagrotskys skatteutredning. Många av mina partikamrater kommer att till början ha svårt att svälja Paggans medicin. Personligen kommer jag ihåg ett mer eller mindre bortglömt uttalande av Juholt när han var nyvald. Han sa att vi inte kunde gå tllbaka till 2006. utan måste acceptera att Sverige har förändrats och se framåt.

Paggans utredning och detta gamla uttalande av Juholt är samma andas barn. Vi måste börja med utgångspunkt från nu och inte då. Även om det svider i skinner för vissa måste vi ta avstamp i nuet.

Leif Pagrotsky är kritisk till många av de avsteg som gjorts från den stora skattereformen för 21 år sedan, men anser samtidigt att det saknas parlamentariska förutsättningar för en ny översyn av skattesystemet DN

Måhända har Paggan rätt att de parlamentariska förutsättningarnas´saknas för en ny översyn av skattesystemet saknas nu, men det kan förändras efter nästa val. Moderaterna har förvandlat skattereformen till ett lapptäcke. Sverige behöver en ny skattereform.

Skatter är en metod för att finansiera och utjämna samt för att styra, men för oss Socialdemokrater är skatterna inte det avgörande i politiken. I centrum finns arbete, välfärd, utbildning, miljö – dvs människan.

Jag blir vare sig förvånad eller upprörd över Paggans slutsatser, de bara bekräftar mina förväntningar. Att Greider går i taket, Isaksson målar f-n på väggen är lika väntat som reaktionen från Fredrik ”Siffran” Antonsson.

Bloggat: Martin Moberg, Peter Högerg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

12 svar to “Har Paggan rätt om skatterna?”

 1. Den sjätte mannen Says:

  […] 2012 (3) Läsarna kommenterarHar Paggan rätt om skatterna? « Röda Berget on . POLITIKENS KOPIERINGS-APPARATNIKModeratMartin on . VIRUS I SKYN OVANFÖR VINGÅKER?Läsare on […]

 2. Niclas Says:

  Det Alliansen har varit mest lyckosam med är att få folk att tala om skattenivåer. Skattenivåer är egentligen helt irrelevant.

  Vad det handlar om är vad vill vi använda de offentliga finanser till och om vi på ett så rättvist och skonsamt sett få in pengarna till det vi vill. Till exempel kan en höjning av skatten försvaras med att pengarna är öronmärkta till en billigare tandvård. Om den nya skatten görs progressiv så kommer det inte bli mycket pengar för en vanlig löntagare att betala mer i skatt. Samtidigt som många kommer kunna minska sin kostnader för tandläkare och se direkt nytta med reformen. Samtidigt som de med minst resurser slipper få sina tänder helt förstörde för de inte har råd till den behandling de behöver.

  Kruxet är bara att det finns väldigt många bra och nödvändiga reformer. Samtidigt som det samantaget skulle bli stora skattehöjningar om man genomförda allt. Därför gäller det först att prioritera mellan åtgärderna, vilka är mest nödvändiga. Samt finns det utrymme för några skattehöjningar och i så fall vilka om budgeten inte räcker till det mest nödvändiga?

  Min syn är att det finns många nödvändinga reformer. Därför kan man höja vissa skatter för höginkomstagare nu när vi befinner oss i en lågkonjuktur speciellt för att få igång efterfrågan trots begränsat budgetutrymme. Medan om vi befinner oss återigen i samma gynsamma läge som 2006, så kan man faktiskt även höja vissa skatter för vanliga löntagare.

  Skatter kan även handla om skatteväxling att höja för de tjänar mest och sänka för de som tjänar minst. Eller höja miljöskatter och sänka för låg och medelinkomstagare.

 3. Moderat riksdagsledamot antyder att (S) vill ha diktatur. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] Röda Berget om Pagrotskys skatteutredning […]

 4. Vidi Says:

  Till Niclas! Sverige var ett normalskatteland fram till i början
  av 60-talet. Sen tog vi ut en egen kurs som slutade i Feldts
  högskattesamhälle på 80-talet, skatterna var 58% av BNP.
  Det slutade med en krasch. Jag tycker inte att vi skall beträda
  den vägen en gång till. Pagrotski har alldeles rätt: (s) skall vara
  ett pragmatiskt parti.

 5. Pagrotskys skatteförslag « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Peter Högberg, Lena Sommestad Dela […]

 6. Leif Andersson Says:

  Hur Pagrotsky har behövt över ett år på sig för att komma fram till dettta är helt obegripligt. Samtidigt så nämns inget om hur skattesänkningen för arbetslösa, sjuka och pensionärer ska finansieras. Det bästa hade varit och återställt fastighetsskatten för att bekosta detta men nu finns inga uppgifter om detta enligt modell Juholt.

  Frågan är varför man ska rösta på S när de förordar i princip samma skattepolitik som Alliansen?

  Det viktiga är vad man gör för de skatter vi tar in. En annansak är att för att göra något måste vi vinna val först. Det gör vi inte på den politik som ledde till torsk 2010 & 2006. /Peter

 7. Vad är problemet med RUT? | Lena Sommestad Says:

  […] skrivet om  Pagrotskys inlägg: Högbergs tankar, Göran Greider, Jämlikhetsanden, Martin Moberg, Röda Berget. GillaGilla3 bloggers like […]

 8. Svåra effekter för vilka, Pagrotsky? « PEPPRAT RÖDGRÖNT Says:

  […] Lena Sommestad, Kildén&Åsman, Annarkia, Röda Berget, Högbergs tankar, Görans tankar och […]

 9. Etnisk rensning och “nystartszoner” | Nemokrati Says:

  […] Har Paggan rätt om skatterna?, Lena Sommestad – Vad är problemet med RUT?, Dela det här:DelaTwitterSkriv […]

 10. Löfvén kommer ut som Moderat | Nemokrati Says:

  […] Lena Sommestad – Vad är problemet med Rut?, Röda Berget – Affärsplanen som gav eko, Röda Berget – Har Paggan rätt om skatterna?, Alliansfritt – Med Lööf har C tappat 202 väljare om dagen, Dela det här:DelaTwitterSkriv […]

 11. HIMLEN GRÅTER ÖVER SVEAVÄGEN « KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] ner i en biofåtölj med en låda popkorn […]

 12. ÄNTLIGEN! ”Rosornas krig” | Högbergs Tankar Says:

  […] SvD2, DN, Expr, Ab, Ab2.Bloggat: Antonsson, Johansson, Moberg och WesterholmMer på NetRoots för progressiva bloggare. Den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: