UD har mycket lite med frigivningen att göra

Carl Bildt, UD & Sverige kommer förmodligen att försöka ta åt sig äran för att de två svenskarna frigivits ur etiopiskt fängelse. Tyvärr har det väldigt lite med verkligheten att göra. Jag skriver tyvärr eftersom det i grunden varit positivt om Sverige haft den tyngden gentemot Etiopien. Vad det är frågan är härskaren som visar sin makt.

En kejsare har makten att fängsla och döda, men även den större makten att ge liv. Vilken fåntratt som helst kan dela ut död, men bara en sann kesjsare kan skänka liv år den dödsdömde. Den totalitära staten Etiopien har visat Sverige att de fängslar våra medborgare utan att bry sig om vad vi tycker.

När Etiopien friger våra medborgare är det också en maktdemonstration. De visar att de har kontrollen. SvD skriver att svenskarna valde rätt taktik när inte överklagade domen, vilket stämmer. En förutsättning för att kejsaren ska skänka liv är att de dömda accepterar sitt öde och därmed kejsarens makt.

Den ursäkt de två gav i TV är värd lika mycket som en grön trekrona. Det var en del av den charader kejsaren kräver och en nödvändighet för friheten. Det kommer säkert at dyka upp knäppgökar som kommer att hävda att de fängslade journalisterna med detta medgett skuld och skam, men det är i sanning nys.

De frågor journalisterna ville besvara om oljeindustrins göranden och låtanden i Ogadenprovinsen är ännu obesvarade. Även spelet innan fängslandet är höljt i dunkel. Är det så att någon från kretsen kring Lundin Oil tipsade dikatatorn måste det fram i ljuset.

Det finns fortfarande många frågor att ställa, många svar att finna…

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

8 svar to “UD har mycket lite med frigivningen att göra”

 1. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Ja, eller är det så att eftersom journalisterna var ute efter att hitta skräp om Carl Bildt så gäller det nu för proffs- och amatörtyckarna att nervärdera UD:s insatser för att rädda ansiktet. Om Bildt gjort något bra faller ju hela grejen.

  Är det hovjournalistik du är ute efter kan jag rekommendera Expressen /Peter

 2. Den sjätte mannen Says:

  […] SvD, SvD, SvD, DN, DN, AB, Bloggar: Röda Berget, DHE, Tweet !function(d,s,id){var […]

 3. Lars Norling Says:

  Hur i hela friden kan du som sitter bakom ett tangentbord här i Sverige vara så säker på att den svenske ambassadören och hans personal i Etiopien inte gjort någon nytta i fråga om svenskarnas frigivning ?
  Vilka källor och kanaler har du ?
  Eller är din ståndpunkt bara ett utslag av din negativa syn på Carl Bildt, är det så?

  Min ståndpunkt är ett utslag av logik. Ingen ger något utan att få något.

  Det enda Sverige kan erbjuda diktaturen är pengar, politiskt stöd eller en formell ursäkt från svenska staten. Jag tvivlar på att Bildt ger dem någondera.

  De släpptes därför att dikaturen uppnått vad de ville. Markerat mot Väst, markerat mot journalister och markerat sin makt. /Mr Spock

 4. Anders D Says:

  Det skall bli presskonferens på fredag om jag har förstått det rätt. Det vore väl på plats att de som satt i fängelset, Johan och Martin finge lämna sin version på hur de uppfattade de insatserna som har gjorts. Eller??

  Jag skriver exakt vad jag vill, när jag vill utan att fråga någon om lov. Är det inte vackert…/Peter

 5. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Lars Norling ställer de rätta frågorna och du har inte givit ett trovärdigt svar. Det gäller uppenbarligen att komma åt Bildt i första hand.

  Aftonbladet skriver: ”Särskilt var ilskan stor över att ärendet inte behandlades som en fråga om pressfrihet utan som ett vanligt konsulärt ärende.” Det var väl just det som var nyckeln till framgång. Ett bultande på pressfrihetstrumman hade definitivt inte gjort intryck på Etiopiens regering, absolut tvärtom. (Jmf Isac). Nu kunde man låta lagen ha sin gång (om än med oproportionerliga straff), visa sig storsint och benåda. Ingen eftergift för utländska påtryckningar. Obs att ambassaden i Addis klart uttryckte att de båda svenskarnas attityd, accepterande av domen, erkännande av att man gjort fel osv. haft stor betydelse för frigivningen.

  Det viktiga var väl ändå att få fångarna fria, Det storstilade handlingssätt som du och många med dig efterlyser hade bara lett till att frigivningen försenats eller omöjliggjorts.

  Har du inte klart för dig att det sk erkännandet om skuld var ren och skär teater? Alla utom dikatatorn och hans kreatur fattar det. /Peter

 6. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Nu har jag svårt att följa ditt resonemang. Vi måste vara överens om att de två svenskarna behandlades grymt och omänskligt vid gripandet och förhördes under närmast tortyrliknande förhållanden för att därefter kastas i ett vidrigt fängelse efter en orimligt hård dom. Det ändrar ju i all sin vidrighet inte på förhållandet att de faktiskt tog sig in illegalt i landet tillsammans med en terroristisk guerillagrupp (och har dessutom poserat med automatvapen). Förutsättningen för benådning var naturligtvis att erkänna dessa fakta. Att sedan intervjuerna med etiopisk teve kan betraktas som ”teater” som du skriver ändrar fortfarande inte på grundfakta.

  Givetvis skulle den etiopiska regeringen ha reagerat hårt mot vad man lätt uppfattar som kolonialistiska attityder. Ett storstilat ingripande från Sverige baserat på argument om tryckfrihet, mänskliga rättigheter, rättsstatlighet osv. hade blott och bart motverkat syftet att få fångarna fria. För det var väl det som var syftet, Peter, eller gällde det snarare att snärja en illa omtyckt politiker i Sverige? Diplomatiskt arbete i det tysta, undvikande att provocera och ställa saken på sin spets var enda vägen. Det fick ju också resultat.

  Nu borde bevakandet och granskningen av vad som händer i Etiopien naturligtvis drivas vidare med all kraft. Kanske Sverige, inom EU:s ram, t.o.m. har möjligheter att pressa regeringen att respektera mänskliga rättigheter och möjligen försöka förhandlingslösningar istf våld. Men mitt tips är att intresset säkert kommer att förblekna när man inte längre har möjligheten att komma åt politiska motståndare på bekostnad av två svenska medborgare som råkat illa ut.

  En eloge till ambassaden och dess hårda arbete hade inte heller varit fel.

  Dikaturer, förtryckare och ockupanter stiftar lagar i syfte att förtrycka. Frihets- och demokratikämpar bryter mot dessa lagar i syfte att bekämpa ockupation, diktatur och förtryck.

  Ett av journalismens grunduppdrag är att avslöja det som förtryckaren vill dölja. Genom att åka till dikaturer på turistvisa, träffa förbjudna gerillagrupper och förföljda demokratikämpar bryter journalister mot dikaturens lagar. De gör de förbannat rätt i.

  Man kan inte bekämpa en diktatur genom att spela efter diktatorns regler, man kan inte välta förtryck genom att acceptera förtryckarens regler.

  Hela rättegången var en fars, inget annat. /Peter

 7. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Ursäkta mig – mot min vilja tvingas jag kommentera via ”Twitter” och min text har tydligen tredubblats!!! Vill du vara snäll och ta bort allt som kommer efter fjärde stycket med meningen som slutar ”hade inte heller varit fel”.

  Ursäkta besväret. Jag har faktiskt liknande problem när folk kommenterar på min blogg. Hoppas nu att inte detta också kommer tre gånger. Ta gärna bprt denna sista kommentar om problemet löser sig.

  Tack

  Två upprepningar väck /Peter

 8. Bengt O. (@eklipspringer) Says:

  Det blev en konstig debatt det här. Det finns inget i ditt förra svar som jag inte kan skriva under på. Men enligt min uppfattning är det inte det saken gäller just nu. Uppgiften var att få ut två fångar som fastnat i regimens garn. Jag menar att strategin med ”tyst diplomati” och handläggningen som konsulärt ärende var den bästa och ledde till framgång. Mer har jag inte att säga i frågan.

  Tack för hjälpen med den tredubblade kommentaren.Hoppas det inte händer igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: